RAFILA l-a făcut KO pe colegul GHIȚĂ din PSD! ”Sunt oameni care au reuşit să facă ‘cei 7 ani de acasă’ în 4”

În ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului din 1 martie, discursul premierului Florin Cîțu a fost întrerupt de o intervenție din sală a deputatului PSD Daniel Ghiță, fost luptător K1, care s-a ridicat din bancă, și-a dat masca jos, și s-a răstit la premier. Pe 3 martie, în conducerea Camerei Deputaților, comportamentul deputatului PSD a fost comentat în termeni negativi. Printre cei care au condamnat atitudinea fostului luptător ajuns deputat de Ilfov s-a numărat colegul său de partid deputatul PSD Alexandru Rafila. Discuția a fost deschisă de deputatul germanilor care a acuzat „modul primitiv în care se comportă unii membri ai Parlamentului”.

 

Extrase din stenograma şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din ziua de miercuri, 3 martie 2021:

Ovidiu Ganț (deputatul minorității germane): (…) acum dacă tot ați invocat numele domnului coleg sportiv de forță, am spus și la dezbaterea pe buget și eu am să spun și aici. Am ajuns la un nivel absolut inacceptabil al dezbaterii parlamentare, a modului în care decurg dezbaterile. Cu vulgarități, jigniri, urlete. După părerea mea – și spun asta, repet, în baza unei experiențe de 16 ani – este absolut inadmisibil pentru un parlament. Nu e stadion, nu e manifestație pe stradă, e parlament. Sigur că există comentarii din sală la anumite intervenții, dar și acolo în ultima vreme tendința este spre vulgaritate, spre afirmații penibile. Deci, cred că e momentul ca Biroul permanent și liderii de grup să aibă un apel sau o intervenție astfel încât manifestările acestea să înceteze. Ne facem de râs! Toată țara se uită la modul primitiv în care se comportă unii membri ai Parlamentului. După părerea mea, inadmisibil.

 

Biserica mai primește o lovitură: Primăria Capitalei nu dă bani pentru Catedrala Neamului

 

 

Alexandru Rafila (vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților): Eu sunt de mai puţin timp în Parlament, chiar de foarte puţin timp. Şi am ascultat pe domnul secretar al Camerei Deputaţilor Ganţ, are perfectă dreptate însă vreau să vă spun că şi punctele de vedere politice care sunt exprimate de foarte multe ori, generează astfel de reacţii. Adică, dacă vrem să avem un Parlament, o Cameră a Deputaţilor care să reflecte un nivel de educaţie, de civilizaţie într-o ţară europeană, cred că şi declaraţiile politice sau alte tipuri de declaraţii – şi am avut astăzi la sesiunea de vot o declaraţie aş spune incitantă, aşa ca să fiu rezervat în cuvinte – generează astfel de lucruri. Eu înţeleg că sunt, îi spuneam puţin mai devreme domnului vicepreşedinte, că sunt oameni care au reuşit să facă ‘Cei şapte ani de acasă’ în patru, dar nu cred că astfel de declaraţii politice care generează reacţii, câteodată exagerate, trebuie să aibă loc în Camera Deputaţilor şi cred că domnul preşedinte ar putea să imprime o astfel de conduită, să încercăm să rupem cercul. Pentru că tot timpul ne referim la trecut, în trecut unii înjurau, înjurăm şi noi, în trecut unii au fost abuzivi, suntem abuzivi şi noi, vrem să rupem cercul, avem o şansă, nu vrem să rupem cercul, atunci apelul domnului secretar, nu va avea nici el un răsunet foarte mare. Haideţi să rupem cercul şi să ne responsabilizăm, să ne echilibrăm şi să fim reprezentanţi demni ai celor care ne-au ales în Parlament.

Ludovic Orban (președintele Camerei Deputaților): Aici până la urmă trebuie aplicate prevederile regulamentare, sigur că liderii de grup trebuie să comunice, să le transmită colegilor nevoia asta de a păstra…În ceea ce priveşte discursurile de la microfon, sunt nişte discursuri asumate în cadrul Regulamentului, dacă cineva sare calul, se cam sare calul. Se cam sare calul, asta este. Până la urmă ei răspund de ce spun la microfon în cadrul timpului pe care îl au la dispoziţie, o să încerc să corectez excesele şi, dar e greu să fii total … dar aţi văzut că mi-am pus la punct şi colegii când au dat răspunsuri? Da, da, da, i-am pus la punct şi pe colegii…

Szabo Odon (viceliderul grupului UDMR): Stimaţi colegi, domnul Ganţ are perfectă dreptate şi, avem instrumentele, avem instrumentele din Regulament pe care trebuie să le folosim. Instrumentele sunt prevăzute în principal în articolul 154 şi în 155. Este vorba dacă se întâmplă accidental ca ceva să… dar îmi cer scuze, sunt anumiţi colegi care perturbă funcţionarea plenului Camerei în fiecare şedinţă. Eu cred că aici trebuie, există articolul 155, alineatul (2), spune foarte clar că în acest caz, în (2) şi (3), se propun sancţiuni. Deci, dacă nu folosim şi cu liderii de grup e ok au o problemă, eventual Biroul permanent, plenul Camerei, totuşi acest Regulament dacă l-am adoptat trebuie să îl punem în funcţiune. Nu merge, că indiferent cine iese la pupitru să vorbească, că un coleg – nu o să nominalizez îl ştiţi şi dumneavoastră – încearcă să se impună prin statura de doi metri şi nu prin inteligenţă. Deci aceste lucruri trebuie curmate, dacă nu se poate în grupul respectiv, atunci, şi acesta era mesajul corect, coerent, după părerea mea pe care l-a spus domnul Ganţ, şi acest lucru trebuie impus. Dacă noi nu vom avea grijă ca această demnitate să fie restabilită a plenului, cine să o mai pună acum? Au fost în mandatul anterior, când acest plen a retras cuvântul pentru că cineva din alt grup nu a ieşit cu sacou, pentru că am spus că în Regulamentul nostru de conduită, spune că trebuie să ai o ţinută civilizată şi să respecţi plenul. Aceste lucruri nu trebuie să le explic domnul preşedinte, erau în cutumele şi astăzi sunt şi în regulamentele noastre aprobate. Eu vă rog ca să impunem acest Regulament plenului.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed