Responsabilitatea corporatista, instrumentul initiativelor private

Martin Neureiter, presedintele Centrului pentru Civism Corporatist din Austria, moderator in cadrul sectiunii “Indicatorii de performanta si practicile de responsabilitate sociala corporatista”, crede ca Romania se descurca bine la capitolul CSR, dar ca este loc si pentru evolutie.

Cum contribuie responsabilitatea sociala corporatista la dezvoltarea unei tari?

CSR este un concept-cheie pentru dezvoltarea unei tari, din punct de vedere economic, social, ecologic si politic. Sa luam exemplul Romaniei, o tara in tranzitie, la nivelul mai multor sectoare. Aceste sectoare pot incerca, fiecare pe cont propriu, sa castige cat mai multe avantaje, ceea ce va duce la dezechilibre sau se pot dezvolta echilibrat, cu ajutorul practicilor CSR la nivel economic, politic si ecologic.

Astfel, in Romania se poate lua decizia de a se interzice mineritul, ceea ce ar fi o abordare unilaterala si ar genera probleme sociale importante: lipsa veniturilor din taxe pentru stat, depopularea unor regiuni, cu toate consecintele negative. Pe de alta parte, poate fi pusa la punct o industrie miniera controlata si responsabila din punct de vedere social, ceea ce ar oferi beneficii oamenilor, statului si ecologiei.

Care este nivelul de dezvoltare a Romaniei din punctul de vedere al CSR?

Romania se descurca destul de bine la acest capitol, constientizeaza destul de mult oportunitatile CSR si o parte dintre companii dezvolta deja programe de acest fel, de exemplu Petrom sau Holcim. Insa, in ceea ce priveste sectorul IMM-urilor, beneficiile provenite in urma unei politici de CSR nu sunt intelese. In general, si politicienii trebuie sa inteleaga care sunt aceste beneficii si sa impulsioneze companiile sa se implice in astfel de proiecte.

Care sunt schimbarile necesare Romaniei care ar putea fi realizate cu ajutorul programelor CSR?

Inca este loc de mai bine in ceea ce priveste activitatile de responsabilitate sociala legate de lupta impotriva coruptiei, a mitei, de promovare a principiilor ecologice, a egalitatii in societate si a respectului pentru minoritati. Un avantaj al programelor de CSR este ca acestea reprezinta instrumentul initiativelor private. Companiile nu trebuie sa astepte ca mediul politic sa faca ceva, ele pot produce schimbari, chiar daca doar punctuale. De asemenea, aceste programe creeaza o presiune asupra mediului politic: daca firmele reusesc sa faca aceste schimbari, Guvernul de ce nu poate?

Mecanismele CSR sunt voluntariatul si parteneriatele. CSR-ul poate influenta toate sectoarele societatii, pentru ca nu exista o limita a imaginatiei oamenilor in crearea de programe si in identificarea nevoilor societatii si a solutiilor necesare.

Standardul ISO 26000 pentru CSR va fi un factor de constrangere sau un ghid practic?

Acest standard va fi unul de orientare, care va ajuta diverse organizatii sa identifice si sa implementeze propria strategie CSR.

ISO 26000 va genera o schimbare in principiile CSR?

Desigur, in principal pentru ca va crea, pentru prima data, o terminologie comuna a CSR. Astfel, daca o companie din Romania discuta despre CSR cu o companie din Indonezia, vor avea o baza comuna de discutie. In al doilea rand, standardul va fi primul document mondial care va include principii si chestiuni de implementare.

Ce aduce nou CSR’07 tendintei generale, in conditiile in care Romania a devenit membru UE?

Pe de o parte, aceasta conferinta evidentiaza cat de importanta este problematica CSR si, pe de alta parte, informeaza asupra unor “best practices”. Prin participarea unor experti internationali se largeste orizontul de idei si concepte care pot fi experimentate in Romania. Companiile pot invata din experienta altor companii si isi pot imbunatati practicile. La nivel UE, importanta CSR va creste si in urmatorii ani.

“Companiile nu trebuie sa astepte ca mediul politic sa faca ceva, ele pot produce schimbari. De asemenea, programele CSR creeaza o presiune asupra mediului politic: daca firmele reusesc sa faca aceste schimbari, Guvernul de ce nu poate? Martin Neureiter presedintele Centrului pentru Civism Corporatist, Austria

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed