Revista presei 25.02.2011 – Cel mai scump drum: 2.000.000 euro/km

EVZ: Când va aduce roade Fondul Proprietatea? Aşteptări înşelate sau o speranţă într-un viitor mai bun? Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut pe Bursă uşor, după prima zi de tranzacţionare, când au făcut ravagii şi au alimentat aşteptările proprietarilor despăgubiţi. Persoanele mai puţin familiarizate cu mersul Burselor de valori pot fi dezamăgite. Însă cunoscătorii pieţei spun că acţiunea FP se mişcă în ritm cu piaţa şi că are perspective foarte bune pe un termen mai lung. Bilanţul la o lună de la listare arată că Fondul a dublat volumul tranzacţiilor pe Bursa bucureşteană, că FP a fost cel mai vândut titlu şi că zilnic au fost tranzacţionate, în medie, acţiuni FP în valoare de 10,7 milioane euro.

ZF: Preţurile alimentelor de bază au crescut cu 20-40% în opt luni. Produsele alimentare de bază s-au scumpit în perioada iulie 2010 – februarie 2011 cu 20-40% arată indicele ZF care a fost calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. ZF a selectat 15 produse cărora le urmăreşte preţul din 2008 până în prezent, odată la şase luni, în aceleaşi hipermarketuri din capitală, Carrefour Orhidea şi Real Afi Cotroceni.

Adevărul: Amenda Orange – mai mult din cifra de afaceri. Operatorul de telefonie mobilă Orange va plăti o amendă de 3,5% din cifra de afaceri pe 2010, în cazul anchetei finalizate de Consiliul Concurenţei (CC) în care, alături de competitorul Vodafone, a fost sancţionat pentru abuz de poziţie dominantă. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC, anunţa, la 15 februarie, că Orange a fost amendată cu peste 34 de milioane de euro, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri. Operatorul şi-a anunţat ieri rezultatele aferente anului trecut, iar veniturile s-au ridicat la 973 de milioane de euro, în scădere cu 7,8% faţă de 2009.

România liberă: Cel mai scump drum: 2.000.000 €/KM. Început în 1982, drumul naţional dintre Orşova şi Moraviţa nu a fost terminat nici până în prezent. Din banii plătiţi pe reparaţii se putea construi o autostradă. Lucrările au început în 1982, când s-a pus problema strămutării drumurilor din Clisura Dunării, afectate de construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier. Lucrările au fost stopate în 1989 şi au fost reluate mult mai târziu”, îşi aminteşte povestea drumului naţional DN 57, din Clisura Dunării, Cornel Marţincu, preşedinte al Institutului de Proiectare în Transporturi Rutiere, Navale şi Aeriene IPTANA. Drumul în cauză porneşte la Orşova şi după 170 de km ajunge la Moraviţa, pe un traseu pitoresc, în bună parte pe malul românesc al Dunării.

Capital: Ilie Năstase dă banii pe McDonald’s. Fostul tenisman Ilie Năstase vrea să investească două milioane de euro în al cincilea McDonald‘s din Chișinău. Exemplul său nu este singular: tot mai multe companii din România fac pasul peste Prut. Anul 2010 a fost prolific pentru lanțul de restaurante McDonald’s, operat în Republica Moldova, în franciză, din anul 2007, de Ilie Năstase: vânzările au crescut, iar anul s-a încheiat cu profit. „Surprinzător, dar afacerile au mers bine“, declară fostul tenisman pentru Capital.

Gândul: De ce sunt pustii şantierele de pe Autostrada Soarelui. Ne aşteptam să găsim un şantier duduind de muncitori şi de excavatoare. Dar, surpriză: tronsonul Cernavodă – Constanţa al Autostrăzii Soarelui era pustiu, la orele 18 după-amiaza, în mijlocul săptămânii. Întrebaţi de gândul despre absenţa muncitorilor, reprezentanţii Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi din România (CNADNR) pun pustiul de pe şantiere pe seama vremii rele.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed