x


  • EUR
    4.8745
    USD
    4.0179
string(6) "social"

România TV și Cancan trebuie să plătească daune de 20.000 de lei unui bărbat

Un bărbat din Olt a obținut daune de 20.000 de lei de la RomâniaTV și Cancan, care au susținut că a bătut-o pe jandarmeriță la protestul Diasporei din 10 august 2018. Decizie în prima instanță.

Autor: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 22.11.2020, 19:51

Tribunalul București a decis că firmele care administrează postul de televiziune România TV și publicația Cancan.ro trebuie să îi plătească lui T.F.C., un bărbat din județul Olt, suma de 20.000 de lei despăgubiri morale, potrivit deciziei instanței. Cele două canale media au susținut că, în timpul protestului din București din 10 august 2018, reclamantul a bătut-o pe o jandarmeriță, dar instanța a stabilit că acesta nu participase la protest. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel, potrivit G4Media.ro

 

În București au început să se fure trotinetele electrice lăsate pe stradă pentru a fi închiriate

 

La mai puțin două săptămâni de la presupusa sa participare la incident, T.F.C. a depus o acțiune la instanță, cerând daune de câte 50.000 de euro de la producătorii știrii și de la firmele care administrează televiziunea și ziarul despre care a susținut că ”au adus atingere onoarei, demnității, reputației și imaginii acestuia, precum și vieții sale private” (Hotărârea nr. 1722 din 18 iulie 2019 a Tribunalului București).

 

Banca Națională (BNR) acuză PSD de utilizarea abuzivă a imaginii sale în spoturile electorale

 

El a relatat că, pe data de 11 august 2018, ”în urma unor apeluri telefonice, a aflat că la orele 13.00, se publicase un articol în www.romaniatv.net în care se afirma pe surse că reclamantul este cel care a lovit o femeie jandarm cu ocazia evenimentelor de protest ce au avut loc în București în data de 10.08.2018, folosindu-se numele său și fiindu-i asociată imaginea, prin preluarea și publicarea unei fotografii din contul său de Facebook. De asemenea, s-a afirmat că ar fi fost reținut de poliție, în condițiile în care nu a participat la respectivul protest, neavând astfel de preocupări.”

 

Ulterior, informația a fost preluată și comentată public la postul de televiziune RomâniaTV, unde, la știrile de la ora 16, s-a făcut anunțul că este reținut de forțele de ordine și că era în arest cu propunere de arestare preventivă. ”Știrea” a fost publicată apoi și de site-ul cancan.ro.

 

Efect al acestei ”celebrități”, T.F.C. a afirmat că ”pe pagina sa de Facebook, propria viață a fost terfelită, insultată, batjocorită și chiar amenințată în chip public. (…) a continuat multe zile, chiar dacă intensitatea s-a redus simțitor din momentul în care televiziunile și unele părți din presă au infirmat acuzațiile oribile ce i s-au adus în mod complet nefondat și injust.” Bărbatul a făcut referire la faptul că, la două zile după protest, www.romaniatv.net și televiziunea omonimă și-au cerut scuze pe site, el așteptându-se, însă, ca un reprezentant al celor două canale să îl sune pentru a face un gest similar.

 

La proces, apărătorii RomâniaTV au menționat că ”Pe fondul cauzei (…) nu există faptă ilicită, prejudiciu, legătură de cauzalitate și nici vinovăție a pârâtei”, invocând și scuzele pentru incidentul creat. Postul a precizat că ”a obținut informațiile potrivit cărora reclamantul ar fi fost reținut pentru agresarea femeii jandarm din surse oficiale și, încrezându-se în corectitudinea acestora, prin prisma credibilității surselor, le-a difuzat pe post.”

 

articolul integral aici: