x


  • EUR
    4.7340
    USD
    4.2129
string(7) "politic"

Românii, dezinteresați de referendumul pentru familia tradițională. Planul PSD pentru a-i scoate la vot (SURSE)

Inavlidarea referendumului, stabilit pentru 7 octombrie, de modificare a Costituţiei pe tema familiei tradiţionale ar fi un eșec și o lovitură dură pentru Liviu Dragnea, care i-ar slăbi și mai mult poziția în partid. Deși au scăzut pragul de validare la 30%, PSD tot se teme că acesta nu va fi atins, astfel că Guvernul ar urma să adopte marţi OUG pentru organizarea referendumului pe durata a două zile.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 14.09.2018, 13:14

Astfel, în paralel, ar urma să fie organizat şi un referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt în Romanați, acesta fiind un proiect mai vechi, inițiat încă de anul trecut, au afirmat surse social-democrate pentru Money.ro.

 

 

Potrivit ultimei raportări făcute de Autoritatea Electorală permanentă, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetățeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249.O altă condiție pentru validarea consultării populare este ca cel puțin 25% dintre voturi să fie valide.

 

 

Referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6,1 milioane de electori prezentați la urne, a declarat, pentru Republica.ro, sociologul Alin Teodorescu, care este convins că, „chiar dacă se va întinde pe două zile, referendumul nu va fi validat.”

 

„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6,1 milioane electori prezentați la urne”, spune Alin Teodorescu.