Românii din Italia cer să fie recunoscuți, oficial, ca minoritate națională

0

Românii din Italia vor să devină minoritate națională recunoscută oficial în Peninsulă, având în vedere că în acest moment reprezintă un sfert din cetățenii străini din această țară.

Un român care deține funcția de vicepreședinte al Consiliului Local al orașului italian Prat, Claudiu Stănășel, va demara o inițiativă pentru modificarea legii care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”.

Demersul politic vizează modificarea „unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”. Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză.

Limba română, a doua limbă vorbită în Italia

În prezent, Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană”, potrivit unui comunicat remis de vicepreședintele Consiliului Local al orașului Prato.

Astfel, în acest an va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie „prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia”.

Înceând din 1999, statul italian pune la dispoziție între 5 si 10 milioane de euro pentru proiecte dedicate minorităților lingvistico-istorice recunoscute. În cadrul bugetului din anul 2022, de exemplu, Italia a alocat 6.054.693,00 de euro, se arată în comunicat.

„Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție de către statul Italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute. Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a afirmat Claudiu Stănășel, citat de stirileprotv.

În prezent, în Italia trăiesc peste 1,2 milioane de români, aceștia reprezentând aproape 25% din totalul rezidenților străini din această țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.