RWE, pe punctul de a părăsi Nabucco

De la numirea noului preşedinte executiv al RWE, Teter Terium, compania germană s-a concentrat pe restrângerea cheltuielilor de capital. Abandonul RWE este a doua lovitură pe care o primeşte proiectul Nabucco, după ce în primăvară fusese decisă scurtarea conductei şi reducerea capacităţii de transport.

 

 

De la proiectul iniţial, ce prevedea o lungine de 3.900 km şi o capacitate de transport de 31 miliarde de metri cubi pe an, s-a ajuns la soluţia unei conducte deja existente, care să aducă gaz natural numai de la exploatarea Shah-Deniz 2 din Azerbaijan.

 

 

Varianta simplificată, denumită Nabucco West costă în construirea a doar 1.300 km de conductă, care porneşte de la graniţa bulgaro-turcă, până în Austria.

 

 

La începutul acestui an, Azerbaijanul, împreună cu Turcia au decis să deţină şi să opereze principala conductă de transport via Turcia, TANAP, distrugând planurile statelor occidentale de a avea propria rută alternativă.

 

 

Este o ştire proastă pentru investitorii din Europa de Est dacă o companie de calibrul RWE părăşeşte proiectul Nabucco. Aceasta poate avea un impact şi asupra activelor din regiune,” spune Heino Hammann, analist citat de Reuters.

 

 

RWE şi-a programat să vândă active în valoare de 7 miliarde de euro până la sfârşitul anului viitor pentru a-şi păstra ratingul de credit, să-şi scadă nivelul împrumuturilor după ani de achiziţii costisitoare şi să majoreze investiţiile după decizia Germaniei de a abandona energia nucleară.

 

 

Acţionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed