Scenarii în scandalul PSD: de la moțiune la posibile alegeri anticipate

Motivul oficial al conflictului a fost neîndeplinirea programului guvernamental. Însă, dată fiind slaba argumentare (vedeți aici raportul complet făcut de PSD propriei guvernări) s-a speculat că performanța relativ slabă este un pretext și că în realitate este vorba de faptul că Sorin Grindeanu nu vrea să facă jocurile lui Liviu Dragnea.

 

Care pare să fie avantajul lui Sorin Grindeanu?

 

Sorin Grindeanu a spus că Liviu Dragnea i-a cerut voalat demisia și i s-au propus alte funcții tentante, însă a hotărât să refuze. Presiunea asupra lui Grindeanu a fost mare, spre exemplu PSD a hotărât în unanimitate să retragă sprijinul politic pentru guvernul său — ceea ce naște întrebarea de ce a refuzat să plece în aceste condiții? Practic părea că prelungește o situație de criză din care nu are șanse de succes: refuzul demisiei atrăgea moțiunea unui parlament majoritar PSD, care avea să îl dea jos.

 

Abia astăzi a apărut indiciul că planul lui Sorin Grindeanu se baza pe ruperea PSD, cu ajutorul lui Victor Ponta, pe care aparent îl va numi Secretar General al Guvernului.

 

Practic pare că Sorin Grindeanu se așteaptă ca în acest fel moțiunea PSD să nu treacă. Este puțin probabil, dar rămâne de văzut.

 

Cert este că Grindeanu a primit un val de susținere din partea unor critici tradiționali ai PSD, fiind asimilat unei opoziții pe care partidele PNL și USR nu o pot susține—ceea ce intră în contradicție cu cea mai mare parte a guvernării lui Grindeanu și se poate aplica doar acestor ultime săptămâni.

 

Cu tot acest suport, este totuși puțin probabil ca moțiunea să nu treacă. Trebuie să avem în vedere că PSD s-a comportat în mod tradițional ca un partid foarte disciplinat față de lideri, iar indiciile sunt că cei mai mulți îl consideră în continuare lider pe Liviu Dragnea.

 

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susţinere din partea altor grupuri.

 

De reținut că dacă trece moțiunea, dl. Grindeanu rămâne premier până la desemnarea noului prim-ministru, proces care poate prelungi criza politică.

 

Ce poate urma după o moțiune de succes? Există posibilitatea să avem alegeri legislative anticipate?

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed