x


  • EUR
    4.8337
    USD
    4.2959
string(16) "instant-articles"

Scrisoarea care l-a întors pe TEODOROVICI din drum. Vești proaste pentru Ioan Niculae

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că se va renunța la preţul de 68 de lei/MWh cu care Petrom şi Romgaz trebuia să vândă gazele consumatorilor non-casnici. Principalul beneficiar al OUG 114, Ioan Niculae, nu va mai avea astfel nicio facilitate.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 29.03.2019, 9:41

Înainte de ședința de Guvern, ministrul Energiei, Anton Anton, i-a trimis o scrisoare lui Eugen Teodorovici, omologul său de la Finanțe, pentru a-l convinge că măsura plafonării prețului la gaze la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali, precum Interagro al lui Ioan Niculae, nu este bună.  Plafonarea a fost introdusă în OUG 114, zisă a lăcomiei și ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 aprilie. ”„Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali, în urma dezbaterilor cu reprezentanții din industrie, dar și de la Uniunea Europeană”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

 

Principalul beneficiar al OUG 114 ar fi fost Ioan Niculae, care deține mai multe combinate care funcționează cu gaze naturale. Acesta se vede astfel văduvit de gazul ieftin.

 

Anton Anton își justifică demersul prin faptul că se evită astfel deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României de către Comisia Europeană. ”Această situație este iminentă în cazul reglementării întregi piețe interne angro de gaze naturale, prin repartizarea întregii cantități produse în România exclusiv către consumul intern printr-o măsură de natură administrativă și nu prin mecanisme de piață”, se spune în scrisoarea ministrului ALDE. De asemenea Anton Anton invocă faptul că se evită o posibilă procedură/investigație/acuzație de ajutor de stat pentru produse românești care accesează piață europeană, având în vedere că majoritatea exporturilor României se fac pe această piață, iar gazele naturale sunt utilizate pentru producerea unei mari părți din produsele respective.

 

În scrisoare se relevă și faptul că eliminarea plafonării se dă posibilitatea dezvoltării și încurajării
investițiilor industriale și a proiectelor de explorare/dezvoltare/producție de gaze naturale pe teritoriul României în condiții de piață (bazate pe cerere și oferta), atât onshore cât și offshore, adică și pentru exploatările de pe uscat și pentru cele din Marea Neagră.

 

În plus, se mai spune în scrisoare, se dă posibilitatea dezvoltării sistemului național de transport gaze naturale prin interconectarea cu țările vecine (inclusiv proiectul BRUA) în condiții de
economicitate. Obiectivul UE de a crea piață unică europeană integrează piață din România.
Anton Anton mai arată că se dă posibilitatea evitării creșterii semnificative a dependenței față de sursele externe de gaze naturale (în special Rusia),concomi ent cu posibilitatea de a avea
chiar o diminuare a acestei dependențe prin cantități suplimentare din proiectele noi de pe teritoriul României.

 

Zilele trecute, Eugen Teodorovici și Anton Anton s-au contrat în timpul unei conferințe pe tema modificărilor OUG 114 pe partea de energie, ministrul de Finanțe susţinând că a primit de la Ministerul Energiei propuneri de schimbări în acest domeniu, în timp ce Anton a precizat că nu se aşteaptă la nicio modificare.