Secţia pentru procurori a CSM a modificat calendarul pentru avizarea şefilor Parchetelor

Potrivit calendarului aprobat, în perioada 10 – 30 aprilie se vor pune în dezbatere publică proiectele de management şi se vor efectua verificări asupra candidaturilor; 7 mai – analiza rezultatelor demersului anterior; 8 mai – intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; 9 mai – intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror-şef şi adjunct al procurorului-şef din cadrul DIICOT şi pe 10 mai – transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei. 

Decizia Secţiei pentru procurori a fost luată în considerarea faptului că documentaţia ce trebuie să însoţească propunerile formulate de ministrul Justiţiei a fost transmisă anterior datei de 30 aprilie, se arată într-un comunicat al CSM. 

De asemenea, Secţia pentru procurori a avut în vedere exigenţele exprimate constant de Comisia Europeană privind asigurarea condiţiilor de transparenţă şi dezbatere publică a proiectelor de management depuse de candidaţi într-un interval de timp suficient. 

În acest sens, Secţia a apreciat ca, pentru identitate de tratament, perioada aferentă acestei etape să fie identică cu cea din procedura anterioară, susţine sursa citată. 

CSM a primit miercuri documentele transmise de premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, în cadrul procedurii de avizare a propunerilor făcute pentru funcţiile de conducere de la PÎCCJ, DNA şi DIICOT.

În vederea avizării de către Secţia de procurori, ministrul Justiţiei trebuie să depună la CSM: declaraţiile prevăzute de art. 55 alin. (3) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care se emite avizul; un curriculum vitae al candidatului, 10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea; orice alte înscrisuri considerate relevante. 

În 3 aprilie, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori, spre avizare, propunerile de numire în funcţii de conducere: Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Dimitrie Bogdan Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al PÎCCJ; Codruţ Olaru pentru funcţia de adjunct al procurorului general al PÎCCJ; Laura Codruţa Kovesi ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Alina-Mihaela Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Elena Giorgiana Hosu pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT. 

Potrivit articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, „procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed