Sindicatele Pensionarilor cer Guvernului să dispună restituirea contribuţiei de 5,5% la asigurările de sănătate

‘Dorim ca banii încasaţi în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 107/2010 să fie restituiţi imediat, de către instituţiile abilitate, celor în drept. În acest mod, se va evita punerea pe drumuri a milioanelor de pensionari, precum şi supraaglomerarea tribunalelor’, a declarat Preda Nedelcu, preşedintele FNSPR.

 

Acesta a precizată, totodată, că după apariţia ordonanţei menţionate, federaţia pe care o conduce a solicitat Executivului – în anul 2011 – ca pensionarii să revină la modalitatea de achitare a contribuţiei pentru asigurările de sănătate folosită până la data de 30 decembrie 2010, respectiv ca pensionarii să suporte cota de 5,5% numai pentru sumele care depăşesc pragul de 1.000 de lei.

 

Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 223/13 martie 2012 în legătură cu neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma sănătăţii, s-a decis că pensionarii cu pensii mai mari de 740 lei nu vor mai plăti contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate calculată la nivelul întregii pensii, ci doar pentru diferenţa de bani care depăşeşte plafonul minim.

 

În documentul menţionat se precizează însă că ‘deciziile Curţii produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.’

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed