Situaţia ţărilor afectate de criza ruso-ucraineană

0

Dacă anunţul Moscovei de marţi dimineaţă de reluarea a livrărilor a dat speranţă Europei Centrale şi Balcanilor, deosebit de afectată de penurie, la jumătatea zilei a venit duşul rece: Ucraina, care contestă condiţiile de tranzit impuse de Rusia, blochează tranzitul.

În aşteptarea unei ipotetice reluări a livrărilor, Slovacia, Republica Moldova şi Bulgaria continuau să funcţioneze cu încetinitorul marţi, în timp ce numeroase alte ţări continuau să se aprovizioneze din rezerve. Potrivit diverselor ţări, va fi nevoie de între 24 şi 72 de ore de livrări neîntrerupte pentru ca gazul rusesc să ajungă din nou la clienţii săi.

Situaţia pe ţări, la şase zile de la sistarea livrărilor de gaz rusesc:

GERMANIA – Aprovizionată cu gaz rusesc prin Belarus, Germania continua marţi livrările de gaz către Serbia şi Bosniei-Herţegovina, care sunt printre ţările cel mai grav afectate de sistarea gazului rusesc.

AUSTRIA – După anunţul reluării livrărilor şi înainte ca Ucraina să anunţe că blochează tranzitul, OMV a anunţat că nu se aşteaptă ca gazul rusesc să ajungă înainte de noaptea de miercuri spre joi. Austria, care importă 60% din gaz din Rusia, dispunea de rezerve pentru trei luni la începutul crizei şi nu a ordonat niciun fel de restricţionare a consumului. Totuşi, mai multe centrale care funcţionau pe gaz au trecut la păcură.

BOSNIA-HERŢEGOVINA – Complet dependentă de gazul rusesc, Bosnia anunţase marţi că situaţia sa revine la normal graţie livrărilor germane şi ungare. Pentru că Bosnia nu are stocuri, o treime din populaţie a rămas fără căldură în primele zile ale crizei.

BULGARIA – Filiala Gazprom din Bulgaria a anunţat marţi că speră ca gazul rusesc să ajungă miercuri la primele ore. Mai prudent, grupul public Bulgargaz se abţinuse de la orice pronostic. În continuare, câteva zeci de şcoli erau închise din cauza frigului, iar centraleel de încălzire centrale din oraşe funcţionau cât de cât. Peste 220 de fabrici funcţionau la capacitate redusă sau fuseseră oprite cu totul. Potrivit Bulgargaz, ţara poate să îşi asigure din rezerve 25-30% din nevoi timp de 110 zile, în timp ce gazul rusesc reprezintă 92% din consumul său.

CROAŢIA – Încă în stare de urgenţă din cauza crizei, Croaţia, care importă 40% din necesarul său de gaz din Rusia, menţinea marţi restricţiile pentru marii consumatori industriali. Rezervele locale erau, la începutul crizei, suficiente pentru trei săptămâni de consum redus.

FRANŢA – Potrivit Gaz de France (GDF), Franţa cunoaşte de câteva zile o tensiune "fără precedent", absenţa livrărilor de gaz rusesc provocând o scădere cu 15% a aprovizionării, într-un moment în care consumul a crescut cu 40% din cauza frigului. GDF a avertizat că nu va putea "rezista toată iarna în aceste condiţii".

GRECIA – Grecia, unde sosirea unui transport de gaz natural lichefiat (LNG) dumincă ar trebui să permită acoperirea nevoilor ţării până la începutul săptămânii viitoare, a anunţat că speră revenirea gazului rusesc joi sau vineri. Grecia, care are încă rezerve, îşi importă 75% din gaz din Rusia.

UNGARIA – Foarte dependentă de gazul rusesc, Ungaria s-a declarat pregătită din punct de vedere tehnic, marţi, să primească noi livrări. Datorită ameliorării calităţii aerului, autorităţile au ridicat restricţiile privind circulaţia automobilelor decise la sfârşitul săptămânii trecute la Budapesta. Decizia de a restricţiona circulaţia fusese luată ca urmare a creşterii poluării, în urma folosirii intense a păcurii. Se menţin restricţiile pentru companiile care consumă mai mult de 2.500 de metri cubi de gaz pe oră.

ITALIA – Privată de gaz rusesc, care reprezintă 27% din importurile sale, Italia continuă să se alimenteze din propriile rezerve, care ar trebui să fie suficiente pentru două luni.

REPUBLICA MOLDOVA – Austria a oferit Republicii Moldova generatoare electrice şi echipamente de încălzire de mare capacitate, după ce stocurile de gaz ale acestei ţări s-au epuizat sâmbătă seară. Situaţia din regiunea separatistă Transnitria este "aproape de o catastrofă", potrivit ministrului economiei şi comerţului de la Chişinău, Igor Dodon. La Chişinău, temperatura în locuinţe a fost redusă, iar aprovizionarea cu apă caldă a locuinţelor a fost întreruptă.

POLONIA – Polonia continuă să primească 84% din volumul de gaz importat în mod obişnuit din Rusia prin intermediul conductei ce traversează Belarusul, prin care livrările au fost suplimentate.

CEHIA – Cehia primeşte zilnic 18 milioane de metri cubi de gaz din Norvegia şi Germania şi are stocuri care îi permit să facă faţă creşterii consumului din cauza frigului. Cehia a promis, pe de altă parte, să furnizeze patru milioane de metri cubi de gaz pe zi Slovaciei.

ROMÂNIA – România importa înainte de criză 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi, consumul său total ridicându-se la 60 de milioane de metri cubi. România are rezerve pentru 60 până la 80 de zile. Autorităţile române nu primiseră notificări de la Gazprom pentru a redeschide terminalele de la Isaccea sau Medieşul Aurit, la frontiera cu Ucraina.

SERBIA – Beneficiind de ajutorul Germaniei şi Ungariei, care au permis normalizarea situaţiei, Serbia spera să primească gaz rusesc joi dimineaţă, înainte ca Ucraina să anunţe că blochează tranzitul. Foarte afectată de sistarea livrărilor ruse în primele zile ale crizei, Serbia şi-a trecut în ultimele zile centralele de încălzire urbană pe păcură.

SLOVACIA – Guvernul slovac a anunţat marţi că amână pentru moment redeschiderea centralei nucleare de la Jaslovske Bohunice, contrară acordului de aderare la UE, aşa cum ameninţase să facă din cauza crizei. În condiţiile în care Rusia este singurul său furnizor de gaz, Slovacia, care nu are rezerve decât pentru zece zile, a decretat "stare de urgenţă energetică" şi restricţii stricte pentru sectorul de producţie. Cehia a promis că îi va livra patru milioane de metri cubi de gaz pe zi, adică 15% din consumul cotidian.

SLOVENIA – În pofida sistării livrărilor de gaz rusesc, care reprezentau 60% din aprovizionarea sa, 40% fiind asigurate de Algeria, Slovenia a reuşit să acopere consumul locuinţelor, companiilor şi instituţiilor publice din rezervele proprii şi graţie unui ajutor din Austria.

 

Sursa: NewsIn