Stil de viață sănătos în era digitală

Era digitala vine cu o serie de provocari privind relatiile dintre copii si parinti, dintre elevi si cadre didactice si parca adanceste prapastia dintre generatii. Nici contextul pandemic nu a usurat situatia, ba din contra, a scos in evidenta multe dintre problemele de comunicare precum si modul nepotrivit in care, adesea, ne gestionam emotiile.

Folosirea tehnologiei in exces a adus dupa sine o serie de schimbari pentru elevi, observate chiar de ei insisi: scaderea puterii de concentrare, diminuarea atentiei si chiar reducerea capacitatii de memorare care, avand in vedere procesul de dezvoltare in care inca se afla copiii si adolescentii, ar trebui sa sporeasca de la o etapa la alta a calatoriei lor catre maturizare. Faptul ca au constientizat aceste probleme, usureaza sarcina adultilor – parinti si profesori- de a le recomanda sa reduca folosirea tehnologiei atunci cand aceasta nu este imperios necesara sau sa isi organizeze corect timpul astfel incat sa alterneze activitatile care implica tehnologie cu activitati care presupun schimbarea cadrului, miscare sau interactiune directa cu familia ori cu prietenii.

Cu ocazia seminariilor desfasurate in cadrul proiectului “Stil de viata sanatos in era digitala”, sustinut de autoritatile locale, adresate copiilor, adolescentilor si adultilor din sectorul 2, au fost analizate efectele folosirii indelungate si in mod excesiv a tehnologiei si au fost explorate metodele ce pot ameliora aceste efecte in scopul pastrarii echilibrului psiho-emotional. Folosirea ei cu sens si cu masura face din tehnologie un prieten si nu un dusman.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed