Stresul, nesanatos pentru angajat, dar si pentru companie

Statisticile legate de stresul provocat de serviciu sunt ingrijoratoare. Un studiu realizat in SUA arata ca 40% dintre angajati considera ca locurile lor de munca sunt foarte stresante, 26% spun ca se simt frecvent epuizati si stresati de activitatea de la serviciu si 29% afirma ca se simt din cand in cand stresati, potrivit site-ului Institutului National pentru Siguranta si Sanatatea Muncii, Cincinatti.

O serie de alte statistici reliefeaza faptul ca stresul la locul de munca este o problema importanta a societatii actuale. Astfel, un sfert dintre angajatii americani considera ca serviciul este principalul factor de stres din viata lor, potrivit Northwestern National Life, in timp ce trei patrimi dintre angajati cred ca generatia actuala are parte de mai mult stres la locul de munca decat generatia anterioara, conform datelor Princeton Survey Research Associates. In plus, problemele la locul de munca sunt asociate mai mult cu disfunctii de sanatate decat orice alt factor de stres, chiar mai mult decat lipsurile financiare sau problemele familiale, arata studiile St. Paul Fire and Marine Innsuance Co.

Stresul la serviciu este o stare psihica si emotionala negativa, care se instaleaza atunci cand cerintele de la locul de munca nu mai corespund capacitatilor angajatului sau nevoilor sale.

Conceptul de stres la locul de munca este adeseori confundat cu provocarea, insa cele doua notiuni nu sunt in niciun caz identice, spun specialistii. Provocarea ne energizeaza fizic si psihic, motivandu-ne sa deprindem abilitati noi si sa stapanim cat mai bine ceea ce avem de facut. Cand depasim o provocare, ne simtim relaxati si satisfacuti, asadar acesta este un ingredient important al evolutiei profesionale. Stresul, insa, ne epuizeaza, nu ne ofera niciun sentiment de satisfactie si ne scade productivitatea.

Principalele cauze ale aparitiei stresului sunt prelungirea programului de lucru, schimbarile din organizatie, termenele limita, munca plictisitoare, incompatibilitatea cu locul de munca, lipsa oportunitatii de a promova, afirma psihologii. Stresul la locul de munca poate cauza probleme serioase de sanatate: boli cardiovasculare, disfunctii psihice, poate duce chiar la accidente de munca, la aparitia ulcerului si cancerului, spun specialistii.

Pentru a gestiona aceasta stare negativa, ar trebui sa discutam cu superiorii sau cu specialistii de la resurse umane. De asemenea, este important sa fim bine organizati: o lista a prioritatilor si programarea lor in cea mai productiva perioada a zilei ne vor fi de ajutor. Un alt sfat al psihologilor este sa mancam sanatos, sa facem sport si sa ne pastram suficient timp in fiecare saptamana pentru a avea grija si de noi. Familia si prietenii ne pot ajuta sa ne relaxam, asadar, este bine sa respectam timpul in care ne intalnim cu ei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed