Talibanii au preluat palatul prezidențial din Kabul și ar urma să declare Emiratul Islamic al Afganistanului

UPDATE Ora 22.30: Președintele afgan Ashraf Ghani spune că a luat decizia dificilă de a părăsi țara pe măsură ce talibanii avansau, pentru a evita vărsarea de sânge în capitala a șase milioane de oameni, relatează BBC News.

Ghani a făcut comentariile într-o postare pe Facebook adresată cetățenilor afgani. Sunt primele sale remarci de la plecarea din țară.

Potrivit unor informații, acesta a plecat în Tadjikistan.

UPDATE Ora 22.00: Avioanele militare se îndreaptă spre Kabul pentru a evacua cetățeni germani și personalul de sprijin afgan, a anunțat ministrul de externe al Germaniei, citat de BBC News.

Avioanele vor pleca în această seară spre capitala afgană și vor aduce pasageri într-o „țară vecină”. Avioane civile îi vor transporta apoi în Germania.

O echipă mică va rămâne în ambasadă pentru a ajuta la evacuări ulterioare.

Ministerul de externe a declarat vineri că mai puțin de 100 de cetățeni germani se află încă în Afganistan, alături de oficialii guvernamentali rămași, a informat Reuters.

UPDATE Ora 20.40: Talibanii ar urma să anunţe că au preluat controlul întregii ţări şi că aceasta a devenit Emiratul Islamic al Afganistanului, a afirmat un oficial al insurgenţilor pentru Press Association, potrivit The Guardian, scrie News.ro.

Declaraţia ar urma să fie făcută de la palatul prezidenţial din Kabul, de unde preşedintele Ashraf Ghani a plecat în urmă cu câteva ore, el părăsind ţara.

Statele Unite continuă eforturile de evacuare a diplomaţilor şi angajaţilor de la ambasada din Kabul, precum şi a colaboratorilor şi a altor persoane din Afganistan.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat pe Twitter că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ajută pentru menţinerea aeroportului din Kabul deschis. “Am discutat cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson şi cu miniştrii de Externe ai aliaţilor noştri Canada, Danemarca şi Olanda cu privire la situaţia din Afganistan. NATO ajută pentru menţioneera aeroportului din Kabul deschis pentru facilitarea şi coordonarea evacuărilor”, a notat Stoltenberg.

Un oficial NATO a declarat, potrivit Reuters, că toate zborurile comerciale de pe aeroportul din Kabul au fost suspendate şi că în acest moment pot opera doar avioanele militare.

UPDATE Ora 19.30: David Martinon, ambasadorul Franței în Afganistan, a postat pe Twitter imagini despre el părăsind fosta zonă verde a Kabulului.

Zona Verde este locul în care sunt adăpostite clădirile guvernamentale, reședințele și ambasadele străine.

Anterior duminică, ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a anunțat că Franța își mută ambasada pentru a fi mai aproape de aeroportul din Kabul.

El a spus că ambasada va rămâne operațională pentru evacuarea tuturor cetățenilor francezi care ar putea fi lăsați în țară.

 

UPDATE Ora 19.15: Talibanii susțin că au preluat palatul prezidențial din Kabul. Potrivit jurnalistului local Bilal Sarwary, care a vorbit cu doi afgani implicați în negocieri directe, o parte a acordului a fost că Ghani se va alătura ceremoniei de tranziție a puterii în interiorul palatului, însă el și adjuncții săi au părăsit țara, relatează BBC News.

„Se spune că angajaților palatului li s-a spus să plece, iar palatul a fost [lăsat] gol”, au spus asistenții. Talibanii au declarat ulterior agenției de știri Reuters că au preluat palatul prezidențial.

UPDATE Ora 18.40: În mai multe zone din Kabul s-au auzit focuri de armă, iar un spital a anunţat în social media că peste 40 de persoane au fost rănite în ciocniri la periferia capitalei Afganistanului şi au fost internate pentru a fi tratate.

UPDATE Ora 18.35: Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că SUA își mută sediul ambasadei la aeroportul din Kabul, relatează BBC News.

El a negat, de asemenea, orice comparație a situației actuale cu căderea Saigonului, în Vietnam, și a insistat că misiunea afgană a avut „succes”.

„Acesta nu este Saigon”, a spus Blinken.

Principalul diplomat american din Afganistan, însărcinatul cu afaceri Ross Wilson, a fugit de la ambasadă.

El a fost mutat pe aeroportul din Kabul, potrivit unui oficial american.

Drapelul SUA care a fluturat pe ambasadă a fost, de asemenea, dus la aeroport și va fi scos din țară.

UPDATE Ora 18.30: Ministerul de Externe german a anunţat duminică închiderea ambasadei sale din Kabul, în timp ce capitala afgană este încercuită de combatanţii talibani.

UPDATE Ora 18.00: Abdullah Abdullah, liderul Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, a anunţat, duminică, pe Facebook, că preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit ţara, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

“Fostul preşedinte al Afganistanului a părăsit Afganistanul, lăsând ţara în această situaţie dificilă”, a afirmat Abdullah.

Abdullah le-a cerut oamenilor să rămână calmi şi forţelor afgane să coopereze pentru garantarea siguranţei în Kabul.

De asemenea, el le-a cerut talibanilor să acorde ceva timp pentru negocieri înainte să intre în Kabul.

Potrivit unui oficial din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters, Ghani a plecat în Tadjikistan.

UPDATE Ora 17.30: Talibanii au ordonat luptătorilor lor să intre în părți din Kabul pentru a preveni jafurile, a declarat purtătorul de cuvânt al acestora, Zabihullah Mujahid, potrivit rețelei TV afgane Tolo, relatează BBC News, precizând că nu a confirmat declarația în mod independent.

Deoarece forțele de securitate au părăsit părți ale orașului și punctele lor de control, forțele talibane merg pentru a preveni haosul și jafurile, a adăugat purtătorul de cuvânt al acestora.

UPDATE Ora 17.05: Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit țara, relatează jurnaliștii BBC, citând oficiali afgani.

Acest lucru se întâmpla când talibanii au ajuns la periferia Kabulului.

De asemenea, vicepreședintele Amrullah Saleh ar fi fugit.

Ashraf Ghani a fost supus unei presiuni tot mai mari să demisioneze.

UPDATE Ora 17.00: Alianţa Nord-Atlantică a estimat că este „mai urgent ca oricând” să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan, în timp ce talibanii se află la porţile capitalei Kabul, relatează France Presse.

UPDATE Ora 16.45: Parlamentul britanic va fi rechemat miercuri din vacanță pentru a discuta criza din Afganistan unde talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea la Kabul. Câteva sute de militari britanici se află în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor britanici care se mai află acolo, transmite jurnalistul Petru Clej pentru RFI.

UPDATE Ora 14.48: Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat la BBC că vrea ca ambasadele de la Kabul să îşi continue activitatea, el subliniind că diplomaţii nu sunt în pericol, relatează News.ro.

„Vrem ca toate ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi. Cu toţii ar trebui să îşi continue activitatea la fel ca în trecut”, a afirmat Shaheen, potrivit The Guardian. “Facem apel la Ghani şi la ceilalţi lideri să coopereze cu noi”, a adăugat el.

UPDATE Ora 13:39 Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, va renunţa la putere în câteva ore, susţine postul Al Arabiya, citând surse. Potrivit surselor Al Arabiya, preşedintele va demisiona şi se va forma apoi un guvern interimar.

UPDATE Ora 13:20 Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut duminică vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.

”Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa”, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.

UPDATE Ora 13:14 Un ‘transfer paşnic al puterii’ către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat duminică ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters. ”Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (…) Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.

UPDATE Ora 12:25 Zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent, informează AFP. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec. De asemenea, Uzbekistanul a semnalat o prezenţă crescută a trupelor guvernamentale afgane de partea afgană a frontierei, la punctul de trecere Termez-Hairatan. ”Au fost luate măsuri pentru a furniza asistenţă umanitară acestor persoane”, a adăugat ministerul citat.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne afgan a anunţat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile, în timp ce mai mulţi diplomaţi din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.

Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control. Anterior, militanţii talibani au precizat că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed