Tănăsescu: FMI nu spune Guvernului cum să recalculeze pensiile militare

Potrivit lui Tănăsescu, dincolo de declaraţiile politice ale Puterii şi criticile Opoziţiei, problema de fond este dacă e nevoie de o asemenea recalculare şi dacă ea va avea efect.

„Jocul politic este un joc care întotdeauna speculează anumite lucruri ce nu sunt foarte bine comunicate, nu sunt foarte bine implementate, ale Puterii. Se întâmplă în orice ţară din lume, nu numai în România. Problema de fond este cu totul şi cu totul alta: dacă este nevoie de o asemenea recalculare, dacă şi are un efect important şi sigur, privit într-o perspectivă mai largă, care ar fi de fapt soluţia pe termen lung în acest caz. Eu cred că analiza trebuie făcută în acest sens şi apoi trebuie dat un răspuns asupra unei decizii viitoare privind această problemă. Se fac nişte economii la buget, sigur. Trebuie privite însă toate aspectele legate de acest proces al recalculării, nu numai acest aspect al economiilor care se fac la buget”, a spus reprezentantul României la FMI.

Mihai Tănăsescu a precizat că FMI nu spune Guvernului cum să recalculeze pensiile militarilor.

„Fondul Monetar Internaţional nu intră în asemenea amănunte, nu este cel care spune cât trebuie să fie concediul maternal sau cum trebuie calculată sau recalculată o pensie. Stabilim anumite ţinte, stabilim anumite principii, iar implementarea aparţine în exclusivitate autorităţilor…Ceea ce cred însă este că în momentul de faţă, prelungirea acestei perioade (de recalculare a pensiilor militare, n.r.) poate să ducă la o clarificare a modului de calcul şi asupra necesităţii acestei probleme foarte importante pentru o categorie importantă de pensionari din România”, a menţionat Tănăsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, în urma întâlnirii de lucru cu premierul şi miniştrii care au ca sarcină implementarea legii privind pensiile speciale, că Executivul va emite o OUG prin care va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare până pe 31 decembrie 2011.

Şeful statului a mai anunţat că, totodată, Guvernul va emite o nouă hotărâre de Guvern care să ţină cont de elementele invalidate de ÎCCJ. Băsescu a spus că decizia ÎCCJ nu se referă la declararea ca ilegală a recalculării pensiilor, ci la unele prevederi aplicabile pensionarilor, precum obligaţia de a aduce unele adeverinţe şi a acuzat o manipulare şi „o minciună promovată” de trusturile de presă, cărora li s-au alăturat în mod regretabil şi politicieni, dar şi militari, care au dat „cinstea pe ruşine”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis la 7 ianuarie suspendarea hotărârii de guvern care prevede metodologia de recalculare a pensiilor militare, în motivarea hotărârii arătându-se că aceasta este valabilă în toate cazurile, nu doar pentru părţile din proces.

În punctul de vedere al Executivului referitor la decizia ICCJ privind pensiile militare se arată că procesul de recalculare a pensiilor poate continua, deoarece decizia ÎCCJ produce efecte doar pentru viitor şi pentru părţile din dosarul supus judecăţii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed