Țara care dorește să construiască cea mai mare fermă eoliană DIN LUME!

0

Olanda speră să construiască cel mai mare parc eolian offshore până în 2027, împreună cu o insulă artificială de aproximativ 6 km pătraţi care ar susține echipamentele ce vor permite fermei să genereze 30 de gigawați putere.

Potrivit The Guardian, ferma va fi amplasata pe Dogger Bank, un loc bătut de vânturi și puțin adânc, la 125 de km de coasta din East Yorkshire. Aceasta ar furniza energie Țărilor de Jos, Regatului Unit și ulterior Belgiei, Germaniei și Danemarcei.

Instalațiile eoliene offshore folosesc de obicei cabluri scumpe subacvatice care convertesc curentul electric al turbinelor într-un tip de curent pe care rețelele de electricitate îl pot utiliza. Insula companiei TenneT, însă, va găzdui echipamentele care ar efectua această conversie la fața locului, permițând astfel fermei eoliene să trimită electricitate direct în Marea Britanie și Țările de Jos prin cabluri mai puțin scumpe.

Potrivit TenneT, compania electrică olandeză care a pus bazele proiectului, punând echipament suplimentar pe insulă ar permite echipei să opereze mai multe turbine la un cost mai mic – și astfel să genereze mai multă putere – decât o fermă eoliană offshore tradițională.

Deși costul energiei eoliene offshore este adesea mai mare decât pe uscat (fără subvenții), abordarea poate fi avantajoasă, deoarece vântul are tendința de a sufla mai mult și mai consistent în ocean.
Parcul eolian olandez va fi capabil să producă 30 de gigawați putere – mai mult decât dublul cantității de energie eoliană offshore instalată în Europa astăzi.

London Array, care poate produce 630 megawați putere pe mai mult de 121 kilometri pătrați, este în prezent cel mai mare parc eolian offshore din lume. Cea mai mare fermă eoliană din China, Gansu Wind Farm, poate sa genereze peste 6.000 megawați (6 gigawați) începând cu 2012 ( din cele mai recente date disponibile) și are un obiectiv de 20.000 megawați (20 gigawatți) până în 2020. În orice caz, potrivit unui raport din 2017, o serie de turbine ale lui Gansu rămân în continuare inactive.

Potențialul energiei eoliene offshore din SUA este masiv. Dacă țara ar construi turbine în tot spațiul disponibil al oceanului, vânturile de deasupra apelor de coastă ar putea oferi mai mult de 4.000 de gigawați pe an. Aceasta este de peste patru ori capacitatea actuală anuală generate, scrie businessinsider.com.

Mai multe proiecte eoliene offshore americane sunt în curs de desfășurare. În America de Nord prima ferma eoliana offshore, numita Block Island Wind Farm, a început să livreze energie pentru reţeaua New England în mai 2017 şi a ajutat în mod eficient la închiderea unei centrale diesel care furniza electricitate în Rhode Island. În 2018, Deepwater Wind intenționează să instaleze 15 turbine la aproximativ 48 km est de Montauk, New York.