TIMIȘOARA, două lovituri nemțești: Dräxlmaier și Porsche Engineering

0
187
După ce ieri compania Dräxlmaier a anunțat că Timișoara va fi primul din România unde se vor asambla baterii pentru mașini electrice, azi Porsche Engineering a transmis că a ales municipiul pentru a deschide un centru de cercetare și dezvoltare.
În acest centru vor lucra 200 de specialiști în dezvoltare de softuri și testări pentru diverse proiecte din domeniul automotive.

Noua locație va completa și extinde activitatea birourilor din Cluj, deschise de companie în 2016. „Activitățile tehnologice ale Porsche Engineering din România au fost până acum o poveste de succes. Creșterea constantă de specialiști înalt-calificați în software în Cluj-Napoca ne-a motivat să luăm în considerare extinderea cu o a doua locație românească. Datorită mediului high-tech, atât în peisajul academic, cât și în cel al afacerilor, Timișoara a fost alegerea evidentă pentru acest lucru”, transmite Dirk Lappe, Chief Technology Officer la Porsche Engineering.

Compania germană va colabora cu Universitatea Politehnică din Timișoara și cu Universitatea de Vest. În acest an vor fi angajate 50 de persoane, însă obiectivul este să ajungă la 200 de angajați în vestul țării. Aceștia vor dezvolta tendințe precum funcțiile de conducere automatizate, machine learning, managementul energiei virtuale și alte funcții inteligente.

„La Porsche Engineering din România, combinăm cea mai nouă tehnologie de dezvoltare de software cu expertiza auto, pentru a face mașinile mai inteligente, mai ușor de utilizat și mai eficiente. Dezvoltăm noi funcții și caracteristici pentru mărci unice, valorificând cele mai noi tehnologii. Acest lucru este destul de neobișnuit pentru companiile auto care își desfășoară activitatea în România și a fost unul dintre punctele cheie care au atras mari talente în organizația noastră”, spune Marius Mihailovici, director general la Porsche Engineering România.

Dräxlmaier, investiție de 200 milioane de euro

Ieri, Dräxlmaier Timişoara a anunțat că va fi primul producător de baterii şi sisteme pentru maşini electrice în urma unor investiţii de 200 milioane de euro. Grupul german are în România circa 14.000 de angajaţi. Valoarea investiţiei este anunţată la câteva luni distanţă de anunţul celor de la Ford care au anunţat că din 2024 la Craiova va fi produs primul automobil electric din România. “Timişoara va produce baterii pentru automobile electrice din întreaga lume.”

Prin investiţia companiei Dräxlmaier, de 200 de milioane de euro în următorii şase ani în e-mobilitate, pe care am avut bucuria să o anunţăm astăzi, oraşul nostru se poziţionează ca un jucător important pe piaţa naţională şi europeană a tehnologiilor verzi. Sper ca această investiţie să atragă după sine şi alte proiecte în acest domeniu, dar şi forţă de muncă înalt calificată pentru cele 1000 de locuri de muncă pe care compania germană le va crea în Timişoara”, a scris pe facebook Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara.

Lisa Dräxlmaier Autopart România a solicitat Primăriei Timişoara la începutul anului trecut acordul pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru extinderea zonei industriale din oraş. Compania deţine în Timişoara un teren de 130.000 mp pentru care are un plan de dezvoltare pe o perioadă de 15 ani.

Complexul gândit de arhitecţii Dräxlmaier va cuprinde cinci clădiri de producţie concentrate în jurul unei clădiri-nucleu – care va fi una modernă, de birouri, cu spaţii sociale şi laboratoare de cercetare.

Spaţiile de producţie vor avea o suprafaţă estimată de aproximativ 35.000 mp, în timp ce birourile vor avea o suprafaţă de 16.000 mp.

Dezvoltarea este concepută a fi realizată în două etape, prima între 2020 şi 2021, ce presupune construirea primei hale de producţie, cu o suprafaţă de 10.125 mp şi etapa a doua, între 2022 şi 2030, în care va fi construită clădirea-nucleu de 15.300 mp şi următoarele spaţii de producţie.

Compania investeşte în tehnologie modernă şi va realiza componente electronice şi baterii de înaltă tensiune pentru automobile electrice.