Tinerii din România, avertizați să își facă rezerve pentru pensie


Sistemul public de pensii din România este subiectul unor dezbateri intense, cu unele opinii indicând că acesta ar putea avea dificultăți majore în viitorul îndepărtat, în timp ce altele sugerează că situația actuală ar putea fi chiar mai sumbră decât se anticipează.

În acest context, tinerii și persoanele mature active pe piața muncii sunt încurajate să își revizuiască fondurile de pensie din Pilonul 1 și Pilonul 2. Pilonul 1 reprezintă pensiile de stat, în timp ce Pilonul 2 este constituit din fondurile de pensie private.

Din contribuția totală de 25% a salariului brut alocată asigurărilor sociale, 21,25% se direcționează către Pilonul 1, iar 3,75% către Pilonul 2. Contribuțiile la ambele piloane sunt obligatorii pentru majoritatea populației active, în funcție de anul nașterii.

Pentru mulți români, opțiunea investițiilor private în Pilonul 2 a avut randamente semnificative în ultimii ani, cu rate între 16,6% și peste 19% în 2023, conform datelor Antena 3 CNN. Aceste fonduri investesc de obicei în titluri de stat și acțiuni la bursă.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la sustenabilitatea sistemului actual de pensii, având în vedere că majoritatea banilor contribuiți la Pilonul 1 sunt cheltuiți pe plata actualilor pensionari.

Prin urmare, românii care doresc să asigure o pensie decentă pentru ei înșiși trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • Vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, dar doar îndeplinirea acestei vârste nu este suficientă pentru a primi pensie.
  • Un stagiu minim de cotizare de 15 ani este necesar pentru a primi o pensie de stat, care are o valoare minimă de 1.281 de lei.
  • Există și opțiunea Pilonului 3, care este facultativ. Acest fond permite românilor să investească bani din propriile lor venituri, dar nu mai mult de 15% din veniturile brute.
  • Pentru a beneficia de fondurile Pilonului 3, trebuie să aveți cel puțin 90 de contribuții lunare și să aveți vârsta minimă de 60 de ani.

Pentru mulți, aceste aspecte subliniază importanța de a începe economisirea pentru pensie cât mai devreme posibil, pentru a asigura o bătrânețe mai sigură și mai confortabilă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed