Trimitem indexul lunar! De ce mai avem regularizare pe factură?

Cele 20 de modificări legislative privind piața energiei din ultimul an și jumătate au generat în rândul consumatorilor foarte multe întrebări, ceea ce a arătat o preocupare intensă pentru felul în care vor evolua costurile cu energia și a modului în care este facturat consumul.

Reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie ACUE au răspuns la întrebarea: Trimit indexul lunar, de ce mai am regularizare pe factură?

”Facturile de regularizare le primești atunci când indexul a fost citit de tine sau de operatorul de distribuție. Este foarte bine că transmiți indexul lunar pe canalele indicate de furnizor. Monitorizarea lunară a consumului este un prim pas pentru controlul cheltuielilor cu energia și eliminarea risipei, acolo unde este cazul. Atunci când se întâmplă să uiți să transmiți indexul, furnizorul facturează un consum estimat care este precizat în convenția anexată contractului tău de furnizare, așa cum prevede legislația în vigoare. Acest consum estimat este stabilit în baza istoricului tău de consum și/sau a datelor puse la dispoziție de operatorul de distribuție din zona ta și poate fi schimbat printr-o solicitare către furnizorul tău”, susțin reprezentanții ACUE.

Transmiterea indexului autocitit este cea mai bună metodă prin care îți poți monitoriza costurile cu facturile de gaze naturale și energie electrică. În acest fel, plătești consumul realizat lunar și nu unul estimat, mai spun cei de la ACUE.

Conform acestora, poți transmite lunar indexul contorului în perioada specificată de furnizorul tău (detaliile le găsești menționate pe factură) prin intermediul canalelor puse la dispoziție de furnizor (telefonic, online, e-mail). Acesta va fi luat în considerare, în cazul în care nu s-a putut efectua citirea din partea operatorului de distribuție sau a unui contractor al distribuitorului.

Intervalul de transmitere al indexului autocitit diferă pentru fiecare loc de consum. Așadar, acesta poate fi transmis doar în perioada activă, care poate fi, de exemplu, de aproximativ o săptămână.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed