Ucraina nu intenţionează să prelungească un acord de cinci ani cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc spre Europa

În ciuda invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, gazele ruseşti sunt încă transportate prin această ţară către Europa, unde ţările lucrează pentru a înlocui combustibilul originar din Rusia cu surse alternative şi energie regenerabilă.

Conform unui acord convenit între Moscova şi Kiev în 2019, Rusia plăteşte Ucrainei să exporte gaze către Europa prin intermediul reţelei sale de conducte.

Acordul expiră la sfârşitul lunii decembrie 2024.

”Pot confirma că nu avem planuri să încheiem niciun acord suplimentar sau să extindem acest acord (actual)”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko.

Un test de rezistenţă de anul trecut al sistemului de transport al gazelor din Ucraina şi al instalaţiilor subterane de stocare a gazelor a demonstrat că sistemul său de gaze ”poate funcţiona fără tranzit”, a spus el într-un comunicat.

A avea suficiente gaze sub presiune în conducte este o condiţie prealabilă pentru garantarea aprovizionării cu gaze, iar testul de stres a fost să se asigure că consumatorii ucraineni vor primi în continuare combustibilul dacă nu mai exista niciun flux din Rusia către Europa.

Moscova a spus că Rusia va folosi rute alternative şi gaze naturale lichefiate (GNL) pe mare, în cazul în care Ucraina nu va prelungi acordul pentru conducte.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat în ianuarie că Moscova este pregătită să poarte discuţii cu Uniunea Europeană privind aprovizionarea cu gaze naturale.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed