Un avertisment care ne înfioară: ”Cod ROȘU pentru umanitate!”

Cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei au lansat luni cel mai puternic avertisment cu privire la urgența climatică din ce în ce mai profundă, preconizând că schimbările climatice se vor accentua în toate regiunile în deceniile următoare, scrie CNBC.

Un raport anticipat al grupului ONU pentru schimbările climatice avertizează că limitarea încălzirii globale la aproape 1,5 grade Celsius sau chiar la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale „nu va putea fi atinsă” fără reduceri imediate, rapide și pe scară largă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Comportamentul uman accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant”, a declarat ministrul britanic într-un interviu acordat ziarului The Observer, ediţia de duminică a cotidianului The Guardian, subliniind caracterul decisiv al marii conferinţe privind clima care va avea loc la Glasgow în noiembrie.

”Nu ne putem permite să aşteptăm doi ani, cinci ani, zece ani”, a continuat el, spunând că mai este timp, dar “ne apropiem periculos de mult de momentul” în care va fi prea târziu.

Ultimele descoperiri ale Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), aprobate vineri de 195 de state membre, prezintă modul în care oamenii modifică planeta.

„Raportul Grupului de lucru 1 al IPCC de astăzi este un cod roșu pentru umanitate”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres: „Semalele de alarmă sunt asurzitoare, iar dovezile sunt irefutabile: emisiile de gaze cu efect de seră generate de arderea combustibililor fosili și defrișări ne sufocă planeta și pun riscuri imediate pentru miliarde de oameni”.

Ce spune raportul?

Oamenii de știință din domeniul climei au avertizat că observă schimbările climatice ale Pământului în fiecare regiune și în întregul sistem climatic.

Raportul arată că emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane sunt responsabile de încălzirea de aproximativ 1,1 grade Celsius din 1850-1900 și constată că, în următorii 20 de ani, temperatura globală este de așteptat să atingă sau să depășească o creștere medie de 1,5 grade Celsius.

Panelul climatic al ONU spune că reducerile „puternice și susținute” ale emisiilor de carbon și ale altor gaze cu efect de seră ar limita schimbările climatice. Beneficii precum calitatea îmbunătățită a aerului ar veni rapid, în timp ce ar putea dura 20 până la 30 de ani pentru ca temperaturile globale să se stabilizeze, adaugă acesta.

Raportul IPCC arată clar că nu este vorba doar despre temperatură. Se spune că schimbările climatice aduc schimbări diferite în regiuni diferite – și toate se vor accentua odată cu încălzirea globală.

Aceste schimbări includ precipitații mai intense și inundații asociate, secetă mai intensă în multe regiuni, amplificarea dezghețării permafrostului, acidificarea oceanelor, printre multe altele.

Urmează o serie de evenimente meteo extreme în toată lumea. De exemplu, în ultimele câteva săptămâni, inundațiile au făcut ravagii în Europa, China și India, fumurile toxice au acoperit Siberia și incendii sălbatice au ars în SUA, Canada, Grecia și Turcia.

Factorii de decizie politică sunt supuși unei presiuni imense pentru a îndeplini promisiunile făcute în cadrul Acordului de la Paris înainte de COP26. Cu toate acestea, chiar dacă liderii globali recunosc public necesitatea tranziției către o societate cu emisii reduse de carbon, se așteaptă ca dependența mondială de combustibilii fosili să se accentueze.

Aproape 200 de țări au ratificat acordul climatic de la Paris la COP21 în 2015, acceptând să limiteze creșterea temperaturii planetei cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să continue eforturile pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 ° C.

IPCC este un organism al ONU, format din 195 de state membre, care evaluează știința legată de criza climatică.

A fost fondat în 1988 de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Organizația Meteorologică Mondială pentru a oferi liderilor mondiali actualizări periodice despre amploarea situației de urgență climatică, implicațiile și riscurile acesteia și pentru a prezenta strategii de adaptare și atenuare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed