Un semestru de creşteri pe Bursă: plus de până la 330% pe principalele titluri

0

Cele mai importante 25 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care intră în componenţa indicelui

BET-XT, au câştigat în ultimele şase luni, în medie, circa 143%, în condiţiile în care 15 firme au crescut cu peste 100% şi doar două sunt pe minus (Socep, cu o pierdere de 5,3%, şi Flamingo International, cu un minus de 23,4%). Bursa de la Bucureşti a intrat pe un trend de creştere la începutul lunii martie, după ce în februarie atingea noi minime.

Brokerii spun însă că, în ciuda creşterilor din ultimele şase luni, Bursa este departe de a recupera pierderile din 2008, cel mai prost an din istoria Bursei.

“Eu nu am văzut creşteri spectaculoase pe Bursă faţă de cât au scăzut. Ar trebui să crească de 20 de ori ca să recupereze ce au pierdut în 2008”, a declarat Mihai Piscan, broker la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.

El mai spune că, având în vedere că indicele SIF-urilor a închis săptămâna trecută la maximul acestui an, Bursa poate încă să mai crească. “Cât o să mai meargă în sus, în schimb, nu ştiu. Las piaţa să decidă”, a mai adăugat Piscan.

În luna august, indicii de la BVB au avut câştiguri cuprinse între 4,3% (BET-NG) şi 20,4% (BET-FI, indice care a atins vineri un nou maxim istoric, după ce a crescut cu 2%), acţiunile a peste 50 de emitenţi închizând luna în creştere. Evoluţia BVB a fost depăşită însă de cea a bursei din Bulgaria, care a câştigat în aceeaşi perioadă aproape 30% la nivelul indicelui SOFIX. Cu creşteri de peste 10% s-au remarcat în august şi Austria, şi Ungaria, în timp ce indicele american S&P 500 a câştigat 4,2%, ajungând la un avans de la începutul anului de 14,14%.

UCM Reşiţa a avut cea mai mare creştere de la Bursă în august, acţiunile firmei câştigând 70%, la polul opus fiind Romcarbon, cu o pierdere lunară de 21,7%. Dintre companiile cele mai lichide se remarcă SIF Transilvania, cu o creştere de 36,4%, şi BRD, care s-a apreciat cu 26,7%, câştigul băncii din ultimele şase luni ajungând astfel la 216%. Banca Transilvania a câştigat 144,6% în ultimele şase luni, însă avansul din august a ajuns la doar 10,4%, deşi a avut creşteri importante în ultimele zile ale lunii.

Băncile şi SIF-urile au fost, totodată, cele care au susţinut Bursa în ultimele luni, în condiţiile în care au făcut cea mai mare parte a lichidităţii.
Totodată, Rompetrol Rafinare a câştigat peste 6% în august, valoarea acţiunilor companiei petroliere dublându-se în ultimele şase luni. După un semestru de creşteri, 18 din cele mai lichide 25 de companii au avut creşteri de peste două ori.