UPDATE: Peste 5.200 de morți și peste 25.000 de răniți după cutremurul din Turcia, cel mai mare din ultimul secol

Peste 5.200 de persoane au murit în Turcia și în Siria și peste 25.000 au fost rănite, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter.

Ora 16:45 Trei cetățeni britanici sunt dați dispăruți în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni Turcia și Siria, a anunțat ministrul britanic de externe James Cleverly, potrivit CNN.

Ora 16:43 Cel puțin 5.261 de persoane din Turcia și Siria au fost ucise în urma cutremurului care a lovit luni regiunea, relatează CNN.

Numărul persoanelor ucise în Siria este de peste 1.712. Căștile Albe din Siria – cunoscute și sub numele de Apărarea Civilă siriană – au declarat marți că peste 900 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziție. În zonele controlate de guvern, bilanțul victimelor este de 812 morți, potrivit agenției de presă de stat SANA.

În Turcia, bilanțul victimelor este de 3.549 de morți, potrivit declarațiilor făcute marți de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Peste 25.000 de persoane au fost rănite, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căștilor Albe și ale presei de stat siriene.

Ora 16:30 Semiluna Roşie siriană a cerut marţi Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 1.600 de persoane în Siria. 

UPDATE 16.24: UNICEF a declarat marţi că cele două seisme violente din Turcia și Siria s-ar fi putut solda cu moartea a mii de copii în cele două ţări, relatează Reuters şi EFE.

„Cutremurele care au lovit sudul Turciei şi nordul Siriei ieri dimineaţă (luni) ar fi putut ucide mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, adăugând însă că organizaţia nu a putut stabili un anumit număr de decese în rândul copiilor. Până în acest moment, cel mai mare număr de victime s-a înregistrat în Turcia (peste 3.400 de morţi şi 21.000 de răniţi), însă vulnerabilitatea crescută a populaţiei afectate din Siria – ca urmare a celor 12 ani de război civil – îngrijorează în special UNICEF, notează Agerpres.

„Exista deja o situaţie de urgenţă în nord-vestul Siriei. Comunităţile de acolo sunt afectate de un focar de holeră şi populaţia se confruntă cu ploi abundente şi zăpadă. În acest context, şi după un deceniu de conflict, acest cutremur este imposibil de suportat”, a mai spus James Elder. Din acest motiv, agenţia îşi va concentra primele eforturi pe furnizarea de apă potabilă şi servicii de canalizare comunităţilor afectate din Siria, ceea ce va ajuta la prevenirea apariţiei bolilor.

Totodată, UNICEF va acţiona imediat pentru a identifica copiii care sunt singuri pentru a-i reuni cu familiile lor sau pentru a le asigura protecţie.

Ora 15:17 Grupul „Căștile Albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană și care operează în teritoriile controlate de rebeli în Siria, a declarat că sute de familii sunt încă blocate în urma cutremurului din nord-vestul țării, scrie CNN. Grupul a precizat într-un tweet că bilanțul morților și răniților „se așteaptă să crească semnificativ, deoarece sute de familii se află încă sub dărâmături”. Peste 210 clădiri s-au prăbușit în totalitate în nord-vestul Siriei, au adăugat Căștile Albe. Membrii comunității internaționale s-au intensificat pentru a coordona eforturile de ajutorare a Turciei și Siriei după puternicul cutremur.

Erdogan a declarat stare de urgență trei luni în 10 provincii lovite de cutremur

UPDATE 15.10: Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat marţi drept zonă calamitată cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgenţă în regiune pentru trei luni.

Erdoğan a anunţat că numărul morţilor din Turcia a crescut la 3.549 de persoane, ceea ce înseamnă că bilanţul total al victimelor din Turcia şi Siria a ajuns în prezent la 5.151 de decese. 

Turcia intenţionează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vestul ţării, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a mai spus Erdogan.

Ministerul turc al Transporturilor şi Infrastructurii  anunţase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgenţă, a relatat BBC.

Erdogan a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare.

„Nu putem face nimic”

UPDATE 14:30: Un jurnalist din Istanbul a spus, la BBC, că oamenii prinși sub dărâmături trimit mesaje vocale, clipuri video și locația lor jurnaliștilor și apropiaților, cerând ajutor.

„Oamenii sunt încă sub clădirile prăbușite, au nevoie de ajutor”, a spus Ibrahim Haskologlu. Originar din Malatya, o zonă puternic afectată de cutremurele de ieri, Haskologlu a adăugat că vrea să plece acasă cât mai curând pentru a ajuta acolo unde este nevoie.

De sub clădirile dărâmături, victimele îi trimit lui și altor jurnalişti videoclipuri, mesaje vocale și locațiile live de sub dărâmături. „Ei ne spun unde sunt și nu putem face nimic”, spune Haskologlu, adăugând că Turcia are nevoie de tot ajutorul internațional care i se oferă.

Salvatorii români intervin să scoată de sub ruine o familie de 3 persoane

UPDATE 14.00: Echipa de căutare-salvare RO-USAR participă, marţi după-amiază, la prima misiune în Turcia, încercând să găsească şi să recupereze o familie formată din trei persoane, inclusiv un copil, care a fost prinsă sub dărâmături, la Antakya, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„În aceste momente, echipa de căutare-salvare a României se află într-o misiune de identificare şi recuperare a unei familii (soţ, soţie şi copil) surprinse sub dărâmături, în oraşul Antakya. Din informaţiile pe care le avem la acest moment, părinţii răspund la comunicările cu echipa noastră. Clădirea este prăbuşită complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut 9 etaje”, a transmis IGSU.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune a intervenţiei echipelor venite în sprijin.

„Doamne, nici măcar un pat nu avem!”

UPDATE 13.40: Cândva o urbe normală, orașul Adana a ajuns să fie al oamenilor fără adăpost, cei care au rămas fără case, în urma cutremului devastator de luni, din Turcia.

Cei a căror case au căzut, stau în stradă fără pantofi și haine groase, în condițiile în care meteorologii anunță că temperaturile vor scădea până la limita înghețului în aceste zile.

Marți dimineață, salvatorii se luptă cu ploile abundente și zăpada într-o cursă contracronometru pentru a găsi supraviețuitorii cutremurului care a lovit ieri sud-estul Turciei, scrie BBC.

Copiii flămânzi, în picioarele goale, se încălzesc lângă foc, în timp ce părinții încearcă să-și păstreze cumpătul sub șocul tragediei.

Bărbat: „Casele noastre au fost avariate, nu putem intra. Nu am mâncat nimic, copiilor noștri le este tare foame. Dumnezeu să ne apere pe toți! Abia am scăpat din casă. Avem patru copii și am ieșit cu ei în ultimul moment. Cred că sunt mai mulți oameni prinși înăuntru. A fost un dezastru imens. Situația noastră este foarte proastă aici, nu avem apă, nici mâncare, suntem într-o stare jalnică.”

Femeie: „Înghețam, ne udăm. Nu avem unde să mergem, unde să stăm. Doamne, nici măcar un pat nu avem!”

23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, afectați

UPDATE 12.00: Adelheid Marschang, ofițer superior pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat marți că aproximativ 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, ar putea fi expuși în Turcia și Siria în urma cutremurului și a replicilor acestuia care au distrus mii de clădiri.

OMS trimite provizii de urgență în ambele țări, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă și urgență, și activează o rețea de echipe medicale de urgență. „Acum este o cursă contra cronometru”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Fiecare minut, fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se reduc.

Un alt cutremur a lovit Turcia

UPDATE 10:43: Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit estul Turciei marți, a anunțat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC). Seismul a avut loc la o adâncime de 46 km (28,58 mile), relatează Reuters.

Seismologii se așteaptă să fie o serie de replici după cele două cutremure majore de ieri. Deși mai puțin puternice decât evenimentul inițial, ele reprezintă un risc pentru salvatori și ar putea provoca prăbușiri suplimentare printre clădirile deja slăbite de cutremurele de ieri.

UPDATE 10.06: Numărul morților se apropie de 5.000 în Turcia și Siria. Cel puțin 4.940 de decese au fost acum confirmate, după cutremurele de luni dimineața, potrivit CNN.

Numărul morților din Turcia a crescut la cel puțin 3.381 în jurul orei 9:45 a.m., ora locală, marți, a declarat Orhan Tatar, un oficial al agenției de gestionare a dezastrelor din țară, într-un briefing televizat. De asemenea, cel puțin 20.426 de răniți au fost raportați, potrivit Tatar.

Vremea rea şi amploarea tragediei creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care a vorbit în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct la CNN Turk, luni seara de la Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din Hatay.

Oficialul spune că elicopterele nu au putut decola astăzi din cauza condiţiilor meteorologice. Cel puţin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar de urgenţă au ajuns până în prezent în provinciile afectate de cutremur, a declarat ministrul sănătăţii, potrivit CNN.

Cel puțin 2.921 de decese doar în Turcia

Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane începând de marţi dimineaţă, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi, a declarat Sezer într-o conferinţă de presă la Ankara.

Sezer a declarat că va oferi o actualizare mai cuprinzătoare la ora locală 6 a.m. (10 p.m. ET).

În Siria, 1.451 de morţi şi 3.531 de răniţi au fost raportaţi de oficiali.

Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că multe clădiri s-au prăbuşit – şi altele ar putea cădea în continuare.

Căutarea supraviețuitorilor, încetinită de vreme

Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor.

Un bărbat din Hatay, o provincie din sudul Turciei, a plâns în ploaie în timp ce a descris pentru Reuters așteptarea chinuitoare a salvatorilor.

„Ei fac zgomote, dar nu vine nimeni”, a spus Deniz, frângându-și mâinile disperat. „Suntem devastați. Doamne… Ei strigă. Ei spun: „Salvează-ne”, dar nu îi putem salva”.

Între timp, în Siria, Raed al-Saleh de la Căștile a declarat că se află într-o „cursă contra cronometru pentru a salva viețile celor aflați sub dărâmături”, scrie BBC.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed