Venirea toamnei provoacă noi îngrijorări la Kremlin. De ce se tem consilierii lui Vladimir Putin

Oficialii de la Kremlin care-l înconjoară pe președintele Vladimir Putin discută despre o posibilă creștere a nemulțumirii sociale în Rusia, venirea toamnei fiind factor care provoacă îngrijorări conducerii de la Moscova, relatează Meduza.

Mai multe surse care au discutat cu jurnaliștii de la acest site de investigații interzis oficial în Rusia încă de la începutul lunii martie afirmă că oficialii de la Kremlin și analiștii politici cred că subiectul războiului cu Ucraina a încetat să fie unul central pentru rușii care îl susțin pe Vladimir Putin și, prin urmare, încep să acorde atenție altor domenii ale vieții.

Două surse apropiate Kremlinului le-au spus jurnaliștilor de investigație că blocul politic intern al Kremlinului discută și își face griji cu privire la o posibilă creștere a nemulțumirii sociale în rândul cetățenilor, explicând totuși că aceste discuții nu se bazează pe cercetări sociologice.

„Întreaga sociologie se concentrează acum pe alegeri (n.r. în Rusia vor avea loc alegeri la nivel federal în luna septembrie ), iar bugetele pentru cercetări sunt destul de limitate”, explică una dintre surse.

Ambii interlocutori ai celor de la Meduza descriu toamna ca fiind o perioadă tradițională pentru creșterea nemulțumirilor în Rusia.

Aceștia amintesc că pe perioada verii „anxietățile” sociale devin mai puțin pregnante: oamenii sunt ocupați cu vacanțe și vizite la cabanele de vară.

Venirea toamnei provoacă anxietate consilierilor lui Vladimir Putin

Însă toamna rușii încep să se îngrijoreze de dificultățile asociate cu munca și sunt atenți la creșterea prețurilor în timp ce optimismul vacanței de vară dispare.

„În principiu, vara este un moment al unui fel de pauză: este cald, lumină, zilele lucrătoare trec în plan secund. Toamna, toată lumea înțelege: urmează iarna, nu vă așteptați la lucruri bune”, spune ironic una dintre sursele jurnaliștilor ruși.

Cealaltă adaugă că pregătirea copiilor pentru începerea noului an școlar pe 1 septembrie poate fi o altă sursă de tensiuni sociale: oamenii compară inevitabil cât au cheltuit pe rechizite și alte lucruri necesare anul acesta, după ce Rusia a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei, cu cât au cheltuit în trecut și amploarea creșterii prețului devine evidentă pentru ei.

Ambele surse atrag atenția asupra faptului că subiectul „operațiunii speciale” începe să-i enerveze pe ruși care „s-au săturat” de subiect.

Pierderea interesului unor ruși pro-guvernamentali față de războiul cu Ucraina este evidențiată de rezultatele unui sondaj realizat de holdingul privat de cercetare Romir care arată că audiențele posturilor TV Pervîi Kanal și Rossiya-1 au scăzut din februarie cu 8,1%, respectiv 8%.

Complet controlate de Kremlin, acestea sunt cele mai belicoase televiziuni rusești, numărându-i printre prezentatorii lor pe Vladimir Soloviov, Olga Skabaeva sau Dmitri Kiseliov.

La toate acestea se adaugă și îngrijorările de la Kremlin că prelungirea războiului și amânarea anexării teritoriilor până la iarnă ar putea să-i facă pe ruși să înțeleagă că lucrurile nu decurg tocmai conform propagandei oficiale privind „operațiunea militară specială”.

Creșterea șomajului reprezintă o altă îngrijorare pentru autoritățile ruse

Kremlinul a început de asemenea să fie îngrijorat de închiderea unităților de producție din diferitele regiuni ale Rusiei ca urmare a retragerii marilor companii occidentale.

Probleme legate de șomaj sunt așteptate în regiunea Kaluga, unde se află fabricile marilor producători auto străini, regiunea Leningrad, unde există întreprinderi mari deținute de proprietari occidentali sau care sunt dependente de lanțurile de aprovizionare din Occident, precum și în alte regiuni industriale.

Blocul politic al Administrației Prezidențiale vede în distribuirea de bani către ruși singurul mijloc de combatere a nemulțumirii sociale în creștere.

Sursele jurnaliștilor de investigație ruși amintesc că în perioada restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19 și a dificultăților economice cauzate de aceasta autoritățile ruse au susținut financiar de mai multe ori populația.

De regulă, aceste măsuri au vizat familiile cu copii și au fost puse în aplicare înainte de alegeri.

„În toamnă, vor încerca să arunce cu bani în cei nemulțumiți. Vor fi sume relativ mici, dar oamenii vor fi totuși încântați să le primească”, este sigură una dintre sursele apropiate Kremlinului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed