Vizita lui Zelenski în Marea Britanie. Urmează să fie primit de către regele Charles al III-lea

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află miercuri, într-o vizită în Marea Britanie, a doar înafara granițelor de la începul războiului.

Vizita lui Volodimir Zelenski a fost anunţată cu puţin mai înainte. Avionul lui Zelenski a aterizat miercuri înainte de prânz (ora locală).

Zelenski a fost primit de către premierul britanic Rishi Sunak şi urmează să fie primit de către regele Charles al III-lea miercuri după-amiaza, a anunţat Palatul Buckingham, să se adreseze Parlamentului şi să viziteze trupe ucrainene aflate în formare în Regatul Unit, a precizat într-un comunicat Guvernul britanic.

Potrivit unor imagini difuzate de televiziunile din Regatul Unit, avionul său a aterizat către ora locală şi GMT 10.20 *12.20, ora României) pe Aeroportul Stansted, la nord-est de Londra.

Este a doua oară când Zelenski părăsește Ucraina în ultimul an

Este pentru prima oară când Zelenski pleacă din Ucraina, după o vizită de 21 de ore, în decembrie, la Washington. El a fost primit, atunci, la Casa Albă de către preşedintele american Joe Biden şi a susţinit un discurs în Congresul american, în care a fost ovaţionat de către aleşii din amebele camere.

Vizita lui Zelenski în Regatul Unit intervine în contextul în care el este aşteptat joi la Bruxelles, potrivit unor surse europene,. El cere o consolidare şi o accelelare a ajutoarelor militare furnizate de către Occident Ucrainei.

„Liderii vor discuta despre o apropiere a susţinerii britanice a Ucrainei, începând cu o creştere imediată a livrărilor de echipament militar cu scopul de a ajuta la contracararea ofensivei din primăvară a Rusiei şi la consolidarea acesteia printr-un ajutor pe termen lung”, precizează Downing Street.

Marea Britanie va pregăti piloți din vânătoare ucraineni

Rishi Sunak urmează, potrivit Guvernului britanic, ”să propună o consolidare a ofertei de formare de către Regatui Unit a trupelor ucrainene, prin extindetrea acesteia la avioane de vânătoare, cu scopul de a garanta că Ucraina îşi poate apăra spaţiul aerian în viitor”.

„Această formare le va permite piloţilor să fie în măsură să piloteze avioane de luptă sofisticate care răspund normelor NATO”, solicitate de Kiev, potrivit Downing Street.

Regatul Unit este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului, căruia i-a furnizat anul trecut ajutoare militare în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de euro).

Guvernul britanic s-a angajat să menţină acest nivel al ajutorului – al doilea în lume după cel al Statelor unite – şi în 2023.

Londra a livrat armatei ucrainene armament letal înaintea lansării invaziei, la 24 februarie 2022, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat, în ianuarie, intenţia de a-i trimite tancuri grele.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed