4 criterii de care să ții cont când achiziționezi un aparat de aer condiționat pentru această vară

Vara este tot mai aproape, iar odată cu aceasta vor veni și temperaturile caniculare. Dacă dorești să nu mai suferi de cald stând degeaba este important să achiziționezi un aparat de aer condiționat.

Însă, înainte de a cumpăra un aparat de aer condiționat trebuie să știi care sunt principalele funcționalități ale acestora și să alegi aparatul în funcție de nevoile tale. În caz contrar este posibil să alegi un aparat care nu face față spațiului de care dispui, de exemplu.

Iată, așadar, care sunt principalele lucruri pe către trebuie să le știi despre aparatul de aer condiționat.

  1. Tipul aparatului de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat se împart în două mari categorii: single split și multisplit. Aparatele single split sunt cele destinate apartamentelor de bloc, dar în special celor care au maximum trei camere, în cazul în care poate fi instalat pe hol. Acestea sunt compuse dintr-o unitate exterioară și una interioară. De cealaltă parte se găsesc aparatele multisplit care sunt formate dintr-o unitate exterioară și două sau mai multe unități interioare. Acestea sunt destinate apartamentelor mai mari de patru camere, caselor spațioase, dar și celor în care vrei ca încăperile să aibă temperaturi diferite.

  1. Puterea de răcire

După ce ai deci dacă ai nevoie de un aparat single split sau multisplit, este momentul să fii atent la capacitatea de răcire a aparatului. Aceasta se măsoară în BTU/oră (BTU – British Thermal Units). Cu cât BTU-ul este mai mare, cu atât aparatul poate răci o suprafață mai mare.

Este total ineficient să achiziționezi un aparat cu 5000 BTU pentru o locuință de 70 de metri pătrați deoarece nu va face față și va consuma foarte mult curent. Pe de altă parte, costurile pentru un aparat cu 24000 BTU nu sunt justificate pentru o locuință de 25 de metri pătrați. Prin urmare, alege aparatul de aer condiționat potrivit locuinței tale ținând cont de dimensiuni:

  • 5000 BTU/oră – 15 metri pătrați;
  • 9000 BTU/oră – 20-25 metri pătrați;
  • 12000 BTU/oră – 25-35 metri pătrați;
  • 18000 BTU/oră – 35-50 metri pătrați;
  • 24000 BTU/oră – 50-70 metri pătrați;
  • 36000 BTU/oră – 70-100 metri pătrați.
  1. Poziționarea locuinței și izolația

Alte criterii de care să ții cont este poziționarea locuinței și izolația acesteia. O casă bine izolată va păstra mai bine temperatura în interior, în timp ce o casă neizolată se va încălzi rapid.

Totodată, un apartament orientat spre vest va fi mult mai călduros decât unul orientat spre est, unde soarele bate doar dimineața.

De asemenea, este important să ții cont și de numărul și dimensiunea ferestrelor, umbra disponibilă, izolația camerei/camerelor, traficul din încăpere și numărul de habitanți, etc.

  1. Funcțiile aparatului de aer condiționat

Deși aparatele de aer condiționat au fost create pentru a răci locuința, există și aparate care oferă funcții de încălzire pentru locuință, fiind deosebit de utile și pe timp de iarnă.

În plus, aparatele de aer condiționat pot avea funcții specifice. Cele mai importante dintre acestea sunt:

  • Umidificare și/sau dezumidificare;
  • Purificarea aerului (aparatele folosesc ioni de argint care elimină polenul și acarienii în proporție de 99%, dar și mirosurile neplăcute);
  • Control Wi-Fi cu ajutorul căruia poți avea control asupra aparatului de aer condiționat de la distanță. Astfel, înainte de a ajunge acasă, poți porni aparatul de aer condiționat pentru a te bucura de confort de îndată ce intri pe ușă. În plus, îl poți programa pentru a porni și a se opri la anumite ore.
  • Senzori de mișcare – detectează mișcările oamenilor schimbând direcția de bătaie a aerului astfel încât aceștia să nu fie afectați.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed