Bilanţul iernii: 420 de hectare de gropi. Vezi unde sunt cele mai distruse drumuri din România

Iarna 2009-2010 a distrus a douăzecea parte din şoselele şi drumurile naţionale ale ţării, arată o evaluare a Companiei de Autostrăzi din România. Astfel, din cele 11.150 de hectare de şosea circa 420 de hectare sunt deteriorate. Şeful CNADNR, Dorina Tiron, admite că repararea drumurilor este o problemă de maximă urgenţă şi spune că lucrările trebuie finalizate până, cel mai târziu, la 15 iunie. Problema este, însă, că nu sunt bani.

“Avem 1,4 milioane de metri pătraţi de gropi şi 2,8 milioane de metri pătraţi de suprafeţe deteriorate. Am calculat că plombele şi reabilitarea ne costă 175 de milioane de lei(circa 43 de milioane de euro – n.r.)”, a declarat, pentru Money.ro, Dorina Tiron, şefa CNADNR.

Potrivit acesteia, suma nu a fost prinsă în bugetul Companiei de anul acesta, aşa că va trebui obţinută cumva. “Am trimis evaluarea şi la Guvern şi la Minister(Ministerul Transporturilor – n.r.). Fie ni se va acorda o suplimentare de buget, fie o rectificare, să luăm din altă parte şi să refacem gropile. La jumătatea lui iunie trebuie să terminăm treaba, altfel riscăm blocaje în toată ţara”, mai spune Tiron.

Cele mai distruse drumuri sunt pe raza Regionalei Cluj, unde 1,2 milioane de metri pătraţi de carosabil necesită reparaţii calculate la 10 milioane de euro. Spre comparaţie, în Moldova, , fieful „regilor asfaltului” Dorin Umbrărescu şi Costel Căşuneanu s-au stricat doar 540.000 de metri pătraţi însă reparaţia lor costă 11 milioane de euro. Multe drumuri stricate mai sunt şi la Regionala Craiova şi Braşov. În Dobrogea şosele au ieşit cel mai bine din iarnă.

Reparaţia unui metru pătrat de groapă costă 12 euro, potrivit lui Florin Dascălu, director întreţinere în cadrul Ministerului Transporturilor. Astfel, plombarea gropilor de pe şosele costă aproape 17 milioane de euro, iar reabilitarea suprafeţelor deteriorate 27 de milioane de euro.

Iarna, apa pătrunde în fisurile din asfalt, îngheaţă şi îşi măreşte volumul, ceea ce duce la crăparea statului acoperitor. Situaţia ar putea fi evitată în situaţia în care constructorii ar izola, corespunzător, carosabilul. Însă, cum Compania de Autostrăzi are restanţe de zeci de milioane de euro la ei, nici drumarii nu fac totul ca la carte.

Până una-alta CNADNR se aşteaptă să fie dată în judecată de companiile de asigurări care trebuie să plătească reparaţiile maşinilor distruse de gropi. Ca să evite o avalanşă de procese, va trebui să astupe gropile în cel mai scurt timp.

Bugetul total al Companiei de Autostrăzi este, în acest an, de 5,1 miliarde de lei. Cea mai mare parte din bani se vor duce la şantierele deja începute şi la reabilitarea drumurilor naţionale. În administrarea CNADNR sunt 16.000 de kilometri de autostradă şi drumuri naţionale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed