5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 02.11.2012

money.ro: BNR stabileşte vineri dobânda-cheie pentru următoarele luni:

Banca Naţională a României va menţine dobânda-cheie neschimbată la minimul istoric de 5,25% în şedinţa de politică monetară de vineri, arată prognozele analiştilor. Este ultima şedinţă de politică monetară din acest an. Următoare va fi în abia în ianuarie 2013. Experţii români mai spun că BNR va păstra la nivelul actual rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută ale băncilor. În condiţiile în care inflaţia a ieşit din banda ţintită de BNR, analiştii vor urmări cu interes semnalele transmise de guvernatorul BNR în privinţa preţurilor.

 

zf.ro: Criza scoate la suprafaţă scheletele strânse în fişetele bancherilor:

Procurorii DIICOT începuseră aseară să emită mandate de reţinere în cazul unei fraude bancare de 22 mil. euro. Întreaga sumă estimată la 22 mil. euro care face obiectul fraudelor bancare investigate de DIICOT este provizionată, iar discuţiile potrivit cărora sistemul bancar ar fi pus în pericol sunt lipsite de sens, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale Mugur Isărescu. Totuşi, sectorul bancar a primit ieri o lovitură de imagine puternică după ce la prima oră a zilei DIICOT a anunţat că investighează un grup infracţional implicat în obţinerea sau încercarea de a obţine prin fraudă 40 de credite de la 16 unităţi bancare. Astfel de scandaluri care ies la suprafaţă pot sugera existenţa mai multor schelete în fişetele bancherilor, o parte din creditele neperformante care încarcă bilanţurile băncilor putând ascunde inclusiv fraude. De asemenea, pe piaţă au apărut în ultima vreme semne de întrebare privind corectitudinea unor operaţiuni de restructurare a creditelor sau de vânzare la discounturi foarte mari a unor active scoase la licitaţie.

 

capital.ro: Giganţii consultanţei financiare coboară la piciorul broaştei:

Criza din ultimii ani a forţat companiile de consultanţă din „Big Four“ să caute clienţi printre firmele mici şi mijlocii care altădată erau apanajul exclusiv al consultanţilor „de pluton“. Piaţa auditului şi consultanţei fiscale a trecut prin transformări majore în ultimii ani şi reuşeşte să rămână pe profit. Dintre primele 20 de companii de profil din România, una singură a avut pierderi în 2011. Din punctul de vedere al cifrelor de afaceri, regăsim pentru prima dată după 2009 creşteri aproape pe toată linia în top 20. În 2011, afacerile din consultanţă şi audit au urcat, pe ansamblu, la 206 milioane de euro de la doar 198 de milioane de euro în 2010.

 

business24.ro: Leul, singura moneda din UE care s-a depreciat fata de euro:

Leul ramane singura moneda din Uniunea Europeana, care s-a depreciat fata de euro. Dintre restul monedelor europene, dinarul sarbesc a inregistrat cea mai mare depreciere fata de euro, cu 6,8%. Este urmat de leul moldovenesc cu 5,5% si de leul romanesc cu o scadere de 5,3%. „Din punct de vedere al performantelor economice ale Romaniei in acest an, scaderea leului este oarecum nemeritata, daca analizam situatiile tarilor ale caror monede nationale au marcat deprecieri mai mari sau comparabile cu a sa. Scaderea leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

 

dailybusiness.ro: Provizoratul, cuvantul de ordine in conducerea Transelectrica:

Conducerea Transelectrica este sub un provizorat total, complet nesanatos pentru compania care trebuie sa aiba grija de siguranta sistemului energetic national. Pe 15 noiembrie, actionarii sunt convocati sa aprobe membrii Consiliului de Supraveghere (CS), cu titlu provizoriu, pe o perioada de patru luni, in conditiile in care actualul Consiliu de Administratie (CA) face schimbari profunde in companie. Actualul Consiliu nu coincide in totalitate cu viitorul Consiliu de Supraveghere propus. Astfel, membrii propusi de Ministerul Economiei pentru CS al Transelectrica sunt Mircea Ciopraga, Lucian Isar, Cos-tin Adrian Gheorghe, Gheorghe Gabriel Gheorghe, Ovidiu Artopolescu si Alin Chitu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed