Comuna în care se trăiește mai bine decât la oraș. Locuitorii au gaze, canalizare, pistă de biciclete și internet gratuit

Rezultatele acestui stil de viaţă, care are la bază principiul „gunoiul este ceva intim, nu-l arunci unde-ţi vine” au transformat comuna de poveste într-o aşezare occidentală.

Minunea se întâmplă la Ciugud, o comună cu 3000 de locuitori aflată la 12 kilometri de Alba Iulia care deţine recordul naţional de absorbţie a fondurilor europene:16 milioane de euro în ultimii 10 ani.

 

Dacă ajungi aici nu ai cum să nu te minunezi şi să nu îţi tresalte sufletul de bucurie că se poate şi la noi – rânduirea este parcă desprinsă dintr-un sat din străinătate deoarece străzile sunt asfaltate, trotuarele îngrijite, spaţiul verde şi copacii tăiaţi.

 

Datorită fondurilor europene şi a dorinţei de evoluţie, ciugudenii au reuşit să facă în ultimii zece ani cât ceilalţi ar putea face în 50 de ani numai cu banii de la bugetul local: au pus asfalt (inclusiv pe drumurile care duc la câmp), au făcut reţea de gaze, canalizare, centru cultural şi au pus internet gratuit. Pe un imaş unde cândva păşteau vacile s-a ridicat un parc industrial care angajează cam tot ce e mână de lucru în satele componente. De aici pleacă, inclusiv peste hotare, de la piese pentru maşini „made in Ciugud”, la carne gata condimentată pentru kebabul mâncat la Paris.

 

Acum, în zona industrială din Ciugud funcţionează companii din domenii diferite care au peste 700 de angajaţi, iar acestea aduc anual la bugetul comunei 2,5 milioane de lei. Aceasta a facut ca somajul în comună să fie aproape zero, iar pe listele de asistaţi social să figureaze doar două persoane.

 

Drumul nu a fost unul uşor, însă, dorinţa de mai bine i-a împins uşor dar sigur, spre evoluţie. Primarul Gheorghe Damian, edil în localitate de aproape 16 ani a fost locomotiva care a făcut ca treaba să iasă bine. Acesta îşi aminteşte că, în 2000, când a fost ales prima dată, primul lucru pe care l-a facut a fost să transforme una dintre păşunile comunei în zonă industrială pentru investiţii, intrând din această cauză in conflict cu satenii, care l-au reclamat la DNA.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed