Prima Doamnă a Statelor Unite cucerită de ultimul nostru opincar. Nea Sandu i-a povestit că a mai vândut opinci americanilor

Chiar dacă eleganța afișată la ceremonia de învestire a lui Joe Biden a fost de ecou internațional, Prima Doamnă a Americii nu se uită doar la creațiile vestimentare ale celebrilor designeri. La ultima vizită în România, în urmă cu șase ani, Jill Biden a cunoscut tradițiile noastre populare, chiar a fost cucerită de meșterul opincar Ilinca Alexandru, cunoscut de etnografi drept Nea Sandu.

Un meşter opincar desăvârşit cu o dăruire aparte pentru datinile străbune, originar dintr-un sat vâlcean. Jill Biden l-a cunoscut pe bătrânul opincar la Muzeul Satului din București. Acesta i-a povestit despre experiențele avute cu turiști americani care și-au cumpărat opinci. ”M-au mai întrebat că dacă calcă prin iarbă şi e udă se întâmplă ceva cu ele. Zic românii noştri au dus războaie încălţaţi în opinci şi nu le-au căzut din picoare”, i-a spus Alexandru Ilinca.

Pe Robbie Williams îl costă autoizolarea 250.000 $. Virusul l-a prins în vacanță, într-o vilă cu o chirie fabuloasă

Jill Biden va purta o bucăţică din România nu în picioare, ci la gât, după ce Maria Băsescu i-a făcut cadou un colier din mărgele. La târgurile populare la care este invitat, Alexandru Ilinca își etalează mândru costumul său popular, reuşind de fiecare dată să fie remarcat. Barba albită de vreme, poveștile sale și modul de lucru al opincilor (prin implicarea activă a publicului) stârnesc de fiecare dată curiozitatea iubitorilor de tradiţie. Nea Sandu cară după el un mic muzeu, o colecţie etnografică ce conţine aproape 60 de perechi de opinici, iar cea mai veche pereche a fost purtată de un ţăran din Horezu în anul 1870.

Nea Sandu s-a născut în comuna Orleşti, judeţul Vâlcea şi a învăţat să lucreze opinci de la tatăl său, Gheorghe Ilinca. A practicat croitoria până s-a pensionat şi a revenit cu drag la opincărie. Aşa a început Alexandru Ilinca să folosească din nou pielea de porc din care confecţionează tradiţionalele opinci.

Ovidiu Komornyik este îngropat în datorii din cauza hotelului său de 1 milion euro ”M-am simțit dărâmat”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed