De ce s-a impus criteriul ratei de vaccinare de 60% în școli. Explicația lui Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ținut să lămurească motivul pentru care autoritățile au decis să impună criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul angajaților din învățământ pentru desfășurarea orelor cu predare fizică.

Acesta a precizat că s-a încercat găsirea unui compromis între desfășurarea orelor online pentru toți elevii și varianta redeschiderii totale cu prezență fizică, fără a ține cont de situația epidemiologică. De asemenea, rata de vaccinare de peste 60% la nivel național, în rândul angajaților din învățământ, a creat premisa pentru redeschiderea școlilor:

„Prima variantă de lucru, total diferită față de cea a Ministerului Educației, a fost aceea a păstrării închise pentru toate școlile și grădinițele, o variantă pe care am considerat-o inacceptabilă. Voi susține în continuare că școala online, pentru că nu sunt condiții de azi pe mâine, ci necesită efortul mai multor ministere, și necesită timp, online trebuie evitat. Copiii au plătit mult prea mult în toată această perioadă, este un lucru care aș vrea să fie foarte bine înțeles.

Care era varianta 2

M-am opus predării online, în condițiile în care nu avem toate aspectele necesare, din prima zi de mandat. Varianta doi a fost să se deschidă toate școlile și grădinițele fără a ține cont de riscurile epidemiologice, niciuna dintre variante nu era acceptabilă. A trebuit găsit un criteriu de departajare între cele care pot fi deschise în condiții sanitare mai bună a elevilor și profesorilor și a celor care trebuie să rămână online. Rata de vaccinare, la nivel național, de 66,5% în preuniversitar, 70% în tot sistemul de învățământ, este cea mai mare dintre toate domeniile. A creat premisele pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta recunoaște că OMS recomandă 70% prag de imunizare, însă s-a compensat cu cei care au trecut prin boală: „70% este recomandarea OMS. Având în vedere că persoanele trecute prin boală sunt mai greu de monitorizat, nasc discuții, s-a compensat această diferență adoptând pragul de 60% și înțelegând că vom merge spre acel prag de 70%”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed