Ancheta Trump – Zeci de dosare goale, marcate ca fiind clasificate, găsite la Mar-a-Lago

0

Agenţii FBI au găsit zeci de dosare goale marcate ca fiind clasificate în timpul percheziţiei efectuate luna trecută la locuinţa din Florida a lui Donald Trump, se arată într-un dosar judiciar, potrivit BBC.

Documentul, făcut public de un tribunal din Florida, oferă un inventar al conţinutului celor 33 de cutii recuperate de pe proprietatea de la Mar-a-Lago a fostului preşedinte. 

De asemenea, acesta arată că au fost recuperate dosare strict secrete din biroul său personal. 

Dosare anterioare depuse în instanţă au confirmat că fostul preşedinte a deţinut dosare clasificate în zonele de depozitare de la Mar-a-Lago, dar documentul desecretizat vineri arată că zeci de dosare au fost găsite în biroul lui Trump. 

Printre dosarele care ar fi fost recuperate din acea încăpere în timpul percheziţiei fără precedent din 8 august se numără: 

  •  3 documente marcate ca fiind confidenţiale 
  • 17 documente marcate ca fiind secrete 
  • 7 documente marcate ca fiind strict secrete 
  • 43 de dosare goale cu bannere clasificate 
  • 28 de dosare goale cu menţiunea “Return to staff secretary/military aide”. 

În total, peste 11.000 de documente guvernamentale au fost recuperate de FBI de pe proprietatea din Palm Beach, spun anchetatorii. 

Preşedinţii americani trebuie să îşi transfere toate documentele şi e-mailurile la Arhivele Naţionale. Departamentul de Justiţie investighează dacă Donald Trump a gestionat în mod necorespunzător documentele, ducându-le de la Casa Albă la proprietatea sa din Mar-a-Lago după ce a părăsit funcţia în ianuarie 2021. 

Procurorii susţin că Trump şi avocaţii săi nu au reuşit să furnizeze documente relevante în mod voluntar şi “probabil au ascuns sau eliminat” înregistrări ca parte a unui efort de obstrucţionare a anchetei. 

Donald Trump a respins aceste afirmaţii, susţinând că a declasificat deja documentele care se aflau în posesia sa. De asemenea, el a susţinut că dosarele au fost păstrate în condiţii de siguranţă într-o cameră de depozitare la Mar-a-Lago, dar inventarul desecretizat vineri a arătat că agenţii FBI au recuperat aproximativ 1.500 de documente din biroul său, precum şi dosare etichetate cu bannere clasificate care erau goale. 

De asemenea, documentele depuse în instanţă confirmă rapoartele anterioare potrivit cărora multe dosare erau amestecate cu efecte personale, inclusiv haine, cărţi şi ziare. 

Taylor Budowich, un purtător de cuvânt al fostului preşedinte Trump, a declarat că documentul desigilat arată că acţiunile guvernului nu au fost “o percheziţie şi o recuperare chirurgicală şi limitată”, ci “un SMASH AND GRAB”. 

Inventarul mai detaliat al materialului clasificat confiscat de Departamentul de Justiţie în percheziţia de la Mar-a-Lago nu face prea multă lumină asupra a ceea ce conţineau exact documentele. 

 Ceea ce dezvăluie, însă, este locul în care acestea au fost localizate. 

Dintre cele 18 documente Top Secret enumerate, şapte se aflau în biroul lui Donald Trump, nu în zona de depozitare a proprietăţii, la fel ca 17 dintre cele 54 de documente secrete. 

Acest lucru sugerează că aceste elemente strict secrete erau la îndemâna fostului preşedinte – şi că este posibil ca acesta să le fi avut la îndemână cu un motiv anume.  

Inventarul arată, de asemenea, că multe documente clasificate, atât în camera de depozitare, cât şi în biroul lui Trump, au fost amestecate cu fotografii, tăieturi de ziare, “articole vestimentare/cadouri” şi dosare goale – ceea ce stă la baza metodei aparent dezordonate de a pune în cutii şi de a elimina materiale în ultimele zile ale preşedinţiei Trump. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.