Arhiepiscopul Buzăului a afurisit Recorder într-o biserică arhiplină: „Persoane care îl urăsc pe Dumnezeu”

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Ciprian, a tinut sa ii afuriseasca pe jurnalistii de la Recorder in timpul slujbei de Sfanta Parascheva intr-o biserica arhiplina cu oameni. Timp de peste sapte minute, Ciprian a facut un intreg proces de intentie jurnalistilor si le-a dat sfaturi oamenilor sa se fereasca de cei care le corup mintile, considerati mai periculosi decat COVID-ul.

„Imi pare rau ca trebuie sa dau expresie cu mahnire unei revolte pe care am trait-o, probabil si dumneavoastra sunteti in cunostinta de cauza in legatura cu un material pregatit de niste jurnalisti, chipurile de investigatii, care au insinuat la nivelul Patriarhiei Romane ca s-au cheltuit banii publici netransparent.

Ca unul care stie cum s-a inceput Catedrala Mantuirii Neamului, fiind inca la Bucuresti, cunosc foarte bine nelinistea pe care parintele patriarh a depus-o sa-si asocieze toti oamenii de buna credinta si de calitate in jurul domniei sale pentru a se realiza un vis de ani. Si as vrea sa retinem dragii mei ca dupa revolutie, cu tot respectul fata de cei care au mai construit cate ceva, singura constructie care s-a realizat cu maxima responsabilitate si pe bani putini, comparativ cu cat se construieste in alte zone, este Catedrala Neamului. Dar atunci cand faci un lucru bun acest lucru starneste invidie, insa catedrala neamului este emblema crestinismului romanesc.

Si iata ca datorita patriarhului Daniel s-a ajuns in acest moment de s-a sfintit intr-o prima faza, in 2018, catedrala nationala.

Si de aceea sa nu aplecati urechea la rautatile pe care le improasca in spatiul public diferite persoane care il urasc pe Dumnezeu, urasc biserica si pentru ca nu-l pot ucide pe Dumnezeu isi tintesc atentia pe slujitorii lui. Sa nu va mire ca noi suntem totdeauna tinta atacurilor care nu ii iubesc pe oamenii credinciosi.

De aceea eu interpretez ca orice tentativa de a ponegri biserica este indreptata impotriva fratiilor voastre, a credinciosilor care constituiti biserica. Trebuie sa inteleaga tot poporul ca asemenea lucruri marete, cum este Catedrala Nationala din Bucuresti, precum Catedrala din Focsani, nu se pot realiza doar din bani credinciosilor.

Trebuie sa fim cinstiti cu noi insine si de acea este nevoie de sprijinul, legal, al autoritatilor de stat, pornind de la guvern, apoi consiliul judetean, primarie.

In ceea ce ma priveste, intotdeauna am dat garantia ca orice banut, fie ca a venit din partea autoritatilor, fie ca a venit de la dumneavoastra, s-a cheltuit cu folos si in plus s-au adaugat si sume importante de bani din partea institutiilor bisericesti.

Sa aveti grija dragii mei, la cele ce auziti. Vor urma si altele. Este nu intamplator ca in preajma pelerinajului de Sf. Parascheva si Sf. Dumitru, slujitorii unuia, caruia nu-i spunem numele, tot incearca sa loveasca in biserica.

Si in inconstienta lor nu isi dau seama ca va jignesc pe dumneavoastra, pe drept credinciosii crestini care infrumusetati si innobilati biserica, cu prezenta, cu rugaciunile si cu dragostea fratiilor voastre. Mi-am permis sa ma refer si la acest aspect, pentru ca este proaspat.

Din pacate, vrajmasul extinde raul cu foarte multa usurinta, mai ales prin mijloacele de comunicare. Paziti-va mintea si sufletul de orice fel de contaminare. Nu virusul acesta este cel mai cumplit, ci acela care corupe mintea”, a spus Arhiepiscopul Ciprian, citat de Adevarul.

Arhiepiscopia Bucurestiului a dat publicatii un comunicat de presa referitor la investigatia „Clanul Marelui Alb” in care, pe de o parte, lanseaza acuzatii la adresa jurnalistilor iar pe de alta parte ii afuriseste pe cei de inregistrare care au vorbit prea multe. „Afirmatiile domnului Lazar Neacsu sunt neadevarate si iresponsabile, recomandandu-se, de exemplu, in mod absurd, ‘deputat de Patriarhie’. Referitor la afirmatia acestuia cu privire la apartenenta sa politica, precizam ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel nu a indemnat pe nimeni, niciodata, sa se inscrie in vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutra din punct de vedere politic”, se sustine in comunicat.

„Ca urmare a publicarii pe site-ul Recorder a unui material video cu titlul ‘Clanul Marelui Alb’, Arhiepiscopia Bucurestilor doreste sa aduca unele lamuriri cu privire la cateva intrebari ridicate in acest material de presa.

Materialul este construit cu intentia obsesiva de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Romane si a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel potentiala vina a unor angajati din administratia bisericeasca si a unor asa-zisi complici ai institutiei Arhiepiscopiei Bucurestilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obtine beneficii personale prin simpla invecinare cu persoane importante, comitand un rapt de imagine.

Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul in care a construit acest material, foloseste tactica inocularii unei mari suspiciuni in randul persoanelor care nu au nicio idee clara despre activitatea complexa si diversificata a Bisericii Ortodoxe Romane si a cultelor religioase in general, activitate cu enorme beneficii sociale pentru comunitate. Se critica, pe fond, buna chivernisire a banilor in Biserica, nevorbindu-se deloc despre intoarcerea acestor bani in ampla sa opera social-filantropica.

Ne putem intreba, in mod deplin justificat, care este inalta si binevoitoarea ratiune morala din perspectiva careia se apleaca autorul materialului asupra Bisericii? Care este scopul real ultim al materialului? Istoricul raportarii Recorder la Biserica indica limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Romane.

In material este atacata, in esenta, finantarea Bisericii si a cultelor religioase, transmitandu-se implicit si perfid ca aceasta finantare constituie o irosire a banilor publici. Mentionam faptul ca finantarea bisericilor oricarui cult religios de catre statul roman este absolut legala.

Afirmatia autorului materialului: ‘Nimeni nu stie cum administreaza Biserica asemenea sume de bani’ este una deliberat falsa si otravita, in conditiile in care alocarile de bani publici sunt verificate anual de institutiile de stat abilitate si respecta un cadru legal clar (OG. nr. 82/2001 si HG nr. 1470/2002), autorul ignorand in mod deliberat rezultatele administrarii bisericesti exemplare sub coordonarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Solicitarea binecuvantarii de la Parintele Patriarh este una fireasca, asa cum se ia aprobare de la orice sef al unei institutii pentru lucrari care se verifica in prealabil si se aproba doar daca sunt corecte din punct de vedere legal.

Teoretic, este desigur posibila o tentativa de inducere in eroare din partea unor oameni rau intentionati, fie ei si angajati ai Bisericii. Odata dovedita reaua lor vointa sau implicarea in ceva reprobabil, acestia sunt si vor fi oricand sanctionati si indepartati, intrucat compromit Biserica. Niciun act de coruptie nu trebuie tolerat intr-o institutie, mai ales in Biserica.

In acest context, afirmatiile domnului Lazar Neacsu sunt neadevarate si iresponsabile, recomandandu-se, de exemplu, in mod absurd, ‘deputat de Patriarhie’. Referitor la afirmatia acestuia cu privire la apartenenta sa politica, precizam ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel nu a indemnat pe nimeni, niciodata, sa se inscrie in vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutra din punct de vedere politic.

Recunoscand exprimarile lor neadecvate, incepand de astazi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor si dl. Lazar Neacsu – membru in Adunarea Eparhiala si in Adunarea Nationala Bisericeasca si-au prezentat demisia si, prin urmare, nu mai ocupa niciun post in administratia bisericeasca”, se anunta in comunicat.

PSD Bucuresti a anuntat, miercuri, demisia lui Neacsu Lazar din partid si din functia detinuta in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Consilierul PSD apare intr-o inregistrare Recorder in care spune ca Patriarhul Daniel este „securist”.

„Organizatia PSD Bucuresti si organizatia PSD sector 4 anunta ca dl Neacsu Lazar si-a prezentat in aceasta dimineata demisia din Partidul Social Democrat si din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti”, a anuntat PSD Bucuresti intr-un comunicat de presa.

Presedintele PSD Bucuresti este Gabriela Firea.

Consilierul general PSD Lazar Neacsu afirma intr-o inregistrare data publicitatii de Recorder ca Patriarhul Daniel este „securist”. Neacsu este un apropiat al patriarhului, el recunoscand ca s-a inscris in PSD la indemnul lui Daniel.

In ancheta „Clanul Marelui Alb”, in care Recorder dezvaluie afacerile ascunse ale BOR cu banii publici, unul dintre oamenii BOR infiltrati in politica afirma ca Patriarhul Daniel este „securist”, adica este controlat de serviciile secrete.

„S-a inscris in PSD la indemnul Patriarhului Daniel, pe care oamenii in reteaua sa de influenta in numesc Marele Alb”, spune Recorder despre despre Lazar Neacsu.

„Eu sunt un om de afaceri care in 2016 nu am avut ce face, l-am intrebat pe Marele Alb: ‘Preafericirea Voastra, vreau sa ma duc si eu consliier general, la ce partid sa ma duc?’. ‘Du-te la PSD ca va castiga toata tara’. El m-a sfatuit. Si asa a fost, n-a castigat PSD in toata tara? Da. Normal, ca-i securist. Normal ca-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, ca si Papa”, spune Neacsu in inregistrarea Recorder.

Lazar Neacsu nu este de fapt un om politic, ci un om al Bisericii infiltrat in politica, precizeaza Recorder.

Lazar Neacsu, alaturi de Patriarh si de Gabriela Firea, cea care a pompat fonduri uriase din banii bucurestenilor in proiectul Catedralei Neamului.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed