Arhiepiscopul Ciprului vrea să reprezinte acţionarii Bank of Cyprus pentru a face „ordine” în bancă

Cipru a fost nevoit să închidă a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, şi să restructureze cea mai mare instituţie de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponenţilor, pentru a obţine un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro şi FMI.

 

 

Principala problemă a arhiepscopului pare să fie legată de implicarea băncii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situaţie pe care o consideră inacceptabilă, scrie publicaţia Cyprus Mail.

 

 

„Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrală, să decidă ce se va întâmpla la Bank of Cyprus. (…) Sunt tentat să cer tuturor acţionarilor să mă nominalizeze ca reprezentant, astfel încât să-mi fac apariţia la adunarea generală a acţionarilor pentru a pune lucrurile în ordine”, a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.

 

 

Biserica Ortodoxă din Cipru este un acţionar important la Hellenic Bank, a treia mare instituţie de credit a ţării înaintea restructurării sectorului bancar, dar deţine acţiuni şi la Bank of Cyprus.

 

 

Acţionarii Bank of Cyprus vor fi consultaţi în curând pentru alegerea unui nou consiliu director şi a unui director general.

 

 

Totodată, arhiepiscopul a avertizat, fără să dezvăluie nume, că anumite persoane încearcă să preia controlul Bank of Cyprus.

 

 

Banca centrală a Ciprului discută noua structură a acţionariatului Bank of Cyprus cu părţile interesate. Cel mai mare pachet de acţiuni la bancă, de 18%, este deţinut de administratorul Cyprus Popular Bank, instituţie de credit închisă, ale cărei active bune au fost preluate de Bank of Cyprus.

 

 

De asemenea, Bank of Cyprus a folosit fonduri reprezentând 47,5% din depozitele negarantate, de peste 100.000 de euro, constituite la bancă pentru a se recapitaliza. Deponenţii au primit în schimbul banilor acţiuni la bancă.

 

 

Potrivit unor informaţii din presa cipriotă, circa 15% din acţiunile Bank of Cyprus se află în posesia unor străini, mai ales certăţeni ruşi.

 

 

În România, Cyprus Popular Bank deţinea filiala Marfin Bank România, în timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

 

 

Marfin Bank România a preluat de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

 

 

Banca Centrală a Ciprului a aprobat în 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

 

 

Marfin România a fost capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

 

 

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri