Arhitectura și matematica exploatării “naturii”

de Octavian Bădescu

De la bun inceput trebuie mentionate sau reamintite cateva notiuni economice de baza. 

Factorii primari de productie sunt “timpul oamenilor” si “resursele naturale”, “capitalul” nefind altceva decat ceea ce a ramas neconsumat pe lume din timpul consumat in trecut si din natura transformata in respectivul timp. 

Iar banii sunt doar o reprezentare a acestor 3 factori de productie, o reprezentare a resurselor ramase neconsumate, a “capitalului” de natura bruta si a capitalului propriu-zis, acestea urmand a fi “consumate” de catre oameni, pe masura trecerii timpului lor.

Prin urmare, pentru a masura precis transformarile petrecute cu “natura” si cu “capitalul” de la un moment la altul, trebuie sa folosim unitati cantitative de “timp”. Implicit, stocul de natura si de capital al unui individ sau al unei comunitati este egal cu stocul sau de timp.

Ceea ce ai efectiv este ceea ce ai primit de la antecesori si ceea ce ai obtinut tu, inclusiv banii “fiat” pe care ii ai – care reprezinta un drept de a cumpara resursele altora, pentru care tu ai vandut anterior propriile resurse. Dar toate acestea sunt egale cu timpul pe care l-ai petrecut, il petreci si il vei mai petrece pe Pamant.

Acestea fiind zise, la nivelul comunitatii numite “Romania”, resursele naturale brute sunt practic lipsite de o valorizare corecta, echitabila si in beneficiul proprietarilor respectivelor resurse, adica a tuturor romanilor. Stabilirea unui pret corect al fiecarei resurse naturale brute, impreuna cu cantitatea pusa la dispozitia beneficiarului, va fi in masura sa genereze venituri semnificative rezultate exclusiv din exploatarea resurselor naturale. 

Aceste venituri apartin in egala masura tuturor romanilor, trebuie evidentiate intr-un fond suveran distinct in bugetul statului, fond din care profitul ar trebui sa se distribuie in mod gradual si egal fiecarui cetatean roman rezident, indiferent de varsta, avere sau de forma in care acesta actioneaza in societate.

Ulterior si complementar, acei cetateni interesati, care vor dispune implicit de resursele necesare unei eventuale participari, in functie de dorinta, cu acest capital propriu aflat la dispozitia lor si la capitalizarea unor unitati de productie, de transformare a resurselor intr-o forma intermediara sau finala de consum, de transformare in bunuri si servicii, valorificabile implicit la o valoare mai mare pe piata libera. 

In acest fel, cetatenii romani rezidenti vor fi cu adevarat beneficiari ai resurselor naturale ale Romaniei si vor putea beneficia de rezultatul exploatarii si in calitate de actionari, nu numai de consumatori, in functie de disponibilitatea la participare in investitii si de masura participarii la consum. 

Astazi, principala forma de prejudiciere a Romanilor de catre conducerea politica a statului este devalorizarea resurselor naturale, de fapt transferul de valoare a acestora de la cetatenii romani rezidenti Romania (principalii prejudiciati) la actionarii si la consumatorii straini nerezidenti.

Aceasta se produce incepand de la arhitectura procesului.

Cine este proprietarul resurselor? Principial vorbind, in principal, cetatenii romani rezidenti, “reprezentati” de catre stat. Cine exploateaza, prelucreaza si vinde resursa? Companiile cu actionariat majoritar strain sau companiile de stat. Cine consuma resursa? Cetatenii romani rezidenti, companiile straine si romanesti rezidente, precum si cetatenii straini nerezidenti si companiile straine nerezidente.

Intr-o arhitectura corecta a procesului, proprietarul resurselor naturale brute, a caror valoare o stie, contracteaza si plateste un furnizor de servicii privat pentru a extrage resursa, eventual un altul pentru a o prelucra, eventual un altul pentru a vinde resursa sau produsele finite, in numele proprietarului, care apoi incaseaza veniturile aferente si – dupa scaderea costurilor de administrare a proceselor – distribuie beneficiul proprietarilor. Arhitecturat astfel, beneficiul ar trebui sa fie undeva intre 10% si 50%, intrucat in general pretul de vanzare reprezinta (orientativ, in functie si de gradul de prelucrare) minim dublul costului materiei prime.

Actualmente lucrurile nu se intampla insa asa. Referindu-ne strict la valorificarea resurselor naturale brute, mai ales ca multe dintre acestea sunt finite si neregenerabile, actualmente statul pune – pe bani putini – la dispozitia companiilor resursele naturale brute, acestea le extrag, prelucreaza si comercializeaza, folosind inclusiv timpul unor cetateni romani al caror cost de crestere si educare nu a fost suportat de catre acestea, statul incasand un procent nesemnificativ din valoarea resurselor brute. Este o arhitectura incorecta de proces, evident cauzatoare de prejudicii proprietarilor naturali – cetatenii romani rezidenti.

Romania, romanii, prin resprezentantii sai – conducerea politica a statului – trebuie sa schimbe abordarea, corectand-o.

Una dintre formulele potrivite de corectare se poate face prin constituirea de catre stat a unui Fond Suveran – o companie care, la costuri de functionare corect arhitecturate, sa aiba scopul de a evalua corect, de a administra eficient, echilibrat, cu respect in raport si cu generatiile viitoare si de a maximiza valoarea tuturor resurselor naturale ale Romaniei, in beneficiul tuturor cetatenilor romani rezidenti.

Acesta ar putea contracta furnizori, carora sa le puna la dispozitie la preturi corecte (taxe, redevente, procente din vanzarile ulterioare samd) perimetre, sa reglementeze modul de exploatare si sa stabileasca ce se vinde, la ce pret si cui. Un parteneriat corect.

Evident ca, intr-o atare arhitectura, profitul net anual al Fondului nu ar trebui sa fie in nicio circumstanta mai mic de 10%. 

Destinatia acestui profit va fi stabilita fie de catre Parlament, ca reprezentant al cetatenilor, fie ar putea fi prestabilita prin lege sau prin Statut. Important este ca beneficiile sa ajunga cu siguranta, sub o forma sau alta, eventual in diferite proprortii si la diferite termene, dar la toti cetatenii romani, pe parcursul vietii lor.

Astfel vom incuraja revenirea romanilor in tara, vom descuraja exodul si vom maximiza valoarea resurselor naturale ale Romaniei pentru romani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed