Astăzi expiră termenul pentru depunerea amendamentelor la Ordonanţa 50

Camera Deputatilor este decizionala in cazul Ordonantei 50 pe 2010 privind creditele de consum, dupa ce Senatul a aprobat documentul fara amendamente si in majoritate covarsitoare. In acest context, bancile fac presiuni ca actul normativ sa fie modificat in favoarea lor in conditiile in care, potrivit bancherilor, aplicarea Ordonantei in forma aprobata de guvern ar insemna venituri neincasate de banci in valoare de aproape 600 de milioane de euro. Institutiile de credit si-au impus punctul de vedere in Comisia conomica din Camera Deputatilor, care a adoptat o serie de prevederi in favoarea bancilor.

Astfel, institutiile de credit pot menţine costul creditelor în derulare, comisioanele de retragere din credit, în cazul cardurilor, iar comisionul unic se poate înlocui cu tarifele menţionate în contract. In plus, dobânda penalizatoare redusă se aplică maxim 12 luni, iar amenzile băncilor au fost reduse la jumatate. In schimb, in Comisia pentru Industrii, propunerile au fost in avantajul clientilor. In primul rand, membrii comisiei de Industrii au propus ca marja de dobanda sa se calculeze prin scaderea din dobanda initiala a indicatorului de referinta (EURIBOR, LIBOR, ROBOR) din momentul semnarii creditului. In plus, bancile nu ar mai avea voie sa ceara comision pentru refinantarea imprumutului, iar plata ratelor la creditele in valuta ar trebui sa se faca la cursul BNR. Toate acestre amendamente, insa, ar putea fi eliminate.

Cea care incheie raportul final asupra Ordonantei 50, care merge spre aprobare in plenul Camerei este Comisia de Buget, Finante, Banci. Iar ultima sansa a bancilor este la Presedintie. Bancherii au declarat ca vor solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea de aprobare a Ordonantei, in cazul in care aceasta trece in forma aprobata de Guvern. La randul sau, presedintele a declarat recent ca Ordonanta este benefica, dar prezinta neclaritati.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed