Bani mai mulți pentru anumiți pensionari

Veste bună pentru anumiți pensionari! De la 1 ianuarie 2024, contribuția salariaților din România în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a crescut de la 3,75% din salariul brut, la 4,75%, scrie economica.net.

Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) arată că, la final de martie, contribuția medie către fondurile private crescuse substanțial față de începutul anului. O veste bună pentru cei peste 8,1 milioane de partipanți la sistem, mai ales că și randamentele obținute de administratori din plasarea acestor contribuții au crescut peste inflație, adică contributorii au avut un câștig real.

Fondurile de pensii administrate privat, la care cotizează peste 8,1 milioane de români, au marcat o performanță istorică în 2023,cel mai mare randament din istoria de 15 ani a sistemului.

Din 2024, au șansa ca rezultatele să fie chiar mai bune, având în vedere că, după intrarea în vigoare a prevederii legale care crește contribuția către sistemul privat de la 3,75% la 4,75% din salariul brut. Această creștere se aplică tuturor salariaților din România care la momentul lansării sistemului, în 2008, aveau mai puțin de 35 de ani, dar și tuturor celor care s-au angajat pentru prima dată ulterior acestui an, a fost inclusă în angajamentele României din PNRR. Ea nu presupune creșterea contribuției totale pentru pensie ci doar schimbarea proporției sistem public/pensie privată de la 16,75% cu 3,75% la 15,75% cu 4,75%.

Datele ASF arată că, la finalul lunii martie, contribuțiile medii crescuseră deja semnificativ, generând și o creștere a sumelor acumulate în conturi de cei 8,1 milioane de participanți la sistem. Iată topul fondurilor cu cele mai mari contribuții, care ne arată, printre altele, unde cotizează salariații cu cele mai mari salarii.

În primele patru luni din 2024, fondurile de pensii au obținut oricum o creștere din plasamente, evoluție demonstrată de valoarea VUAN, indicatorul care arată ranadamentul „curat”, adică ce obțin administratorii în plus din plasarea contribuțiilor. Prin înmulțirea valorii VUAN cu numărul de unități de fond deținute, puteți afla care este suma pe care o dețineți în conturi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed