Boc a cerut miniştrilor un calendar privind finanţarea obiectivelor prin parteneriat public-privat

„Am discutat despre legea parteneriatului public-privat. Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să prezinte un calendar şi o foaie de parcurs cu cele 20 de obiective anunţate deja care ar putea fi construite, pe care s-ar putea face investiţii, pe parteneriat public-privat în România”, a spus acesta.

Premierul Emil Boc a prezentat miercuri principalele proiecte de infrastructură care vor fi realizate prin parteneriat public-privat, printre acestea numărându-se autostrăzi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigaţii în Bărăgan şi canalul Dunăre-Bucureşti.

Potrivit premierului, „proiectele vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau investiţii din fonduri europene deoarece nu există resurse financiare destule în buget sau din fondurile UE pentru a completa toate lucrările de infrastructură pe care România trebuie să le implementeze”.

Astfel, la ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat următoarele obiective: autostrada Comarnic-Braşov, autostrada Sibiu-Piteşti, autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani, centura de sud a Bucureştiului, centura de nord a Bucureştiului, ambele în regim de autostradă, şi autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.

La ministerul Economiei, Guvernul are în vedere hidrocentrala Tarniţa- Lăpuşteşti, o investiţie de 1,3 mld. euro, finalizarea unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, o investiţie de 4 mld. euro, termocentrala de la Doiceşti, o investiţie de 700 mil. euro şi proiectul internaţional AGRI, al cărui cost va fi ştiut după realizarea studiului de fezabilitate.

La ministerul Mediului vor fi finanţate prin efortul comun al statului şi al investitorilor privaţi amenajarea canalului Siret-Bărăgan, care are o valoare aproximativă de 200 de milioane de euro.

La ministerul Dezvoltării Regionale se vor implementa prin parteneriat public-privat:  proiectul ECO din cartierul Ghencea Bucureşti, care se întinde pe 100 de ha şi care vizează construcţia a 10.000 de locuinţe şi infrastructura necesară acestora, proiectul Esplanada, un proiect de 800-900 de milioane de euro. De asemenea, două proiecte vor fi realizate de MDRT  în parteneriat cu ministerul Transporturilor: proiectul Dunăre-Bucureşti, despre care Boc a spus că este „un proiect care a fost abandonat, dar valoarea lui nu trebuie să fie uitată”, şi podul rutier peste Dunăre în judeţele Tulcea-Brăila.

La ministerul Sănătăţii se are în vedere construirea a şase spitale regionale de urgenţă: Timişoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş,  Iaşi, Craiova, Bucureşti. De asemenea, Ministerul Sănătăţii şi MDRT au în vedere punerea în valoare a centrului Ana Aslan.

Şi ministerul Justiţiei va beneficia de acest mod de finanţare prin parteneriat între stat şi firme pentru construcţia unui penitenciar.

Boc a menţionat după enumerarea obiectivelor că lista a fost adoptată în Guvern, urmând ca săptămâna viitoare ministerele de resort să se prezinte detaliile cu privire la stadiul fiecărui proiect.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed