Kamprad a murit în casa sa din Småland, confirmat Ikea a într-o declaraţie. Compania a transmis că Ingvar Kamprad a fost „unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului XX”. Kamprad s-a născut în 1926 la Smålandand şi a fondat compania Ikea la vârsta de 17 ani. El „a murit paşnic la domiciliu, în data de 27 ianuarie”, se arată în declaraţia Ikea.

Designurile dezvoltate de compania sa au devenit populare din cauza simplităţii şi valorii lor.

Designerul de mobilier Jeff Banks a spus că creaţiile lui Kamprad au schimbat radical modul în care oamenii au creat şi proiectat produse pentru casă. „Oamenii au încercat să reproducă şi să copieze acest lucru, dar fără succes”, a spus el.

Ikea, care are 412 de magazine în 49 de ţări, a fost mult timp cel mai mare retailer de mobilă din lume.

Viaţă modestă

Kamprad, care a fost listat cândva drept al patrulea cel mai bogat om din lume, este renumit pentru frugalitatea sa. El a recunoscut că şi-a cumpărat toate hainele de pe piaţa second-hand, în speranţa de a da un exemplu bun celor din jurul lui.

Averea cumulată a magnatului este estimată la aproximativ 610 miliarde coroane (51 miliarde de lire sterline), potrivit rapoartelor mass-media suedeze. Dar este dificil de separat ce îi aparţine lui, ce aparţine copiilor săi şi ce aparţine unei fundaţii dezvoltată de familie într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din Europa, Liechtenstein.

Începând cu 2010, Kamprad s-a retras progresiv din afacerea de familie pentru a face loc celor trei fii ai săi.

Obiceiurile sale modeste de cheltuieli au făcut subiectul ştirilor de-a lungul multor ani.

„În mod normal, încerc să mă tund când sunt într-o ţară în curs de dezvoltare. Ultima dată a fost în Vietnam, spunea Kamprad.

Zbura cu compania easyJet, conducea un Volvo de vechi 15 ani şi şi-a amenajat aproape în întregime casa cu mobila Ikea, pe care şi-o asambla singur.Pe parcursul vieţii, fondatorul Ikea a fost de nenumărate ori pus să dea explicaţii în ceea ce priveşte legăturile sale anterioare cu naziştii, la care se referea ca la o „stupiditate” tinerească” şi drept „cea mai mare greşeală” din viaţa sa.

„Mândru” de legăturile naziste

În adolescenţă, Kamprad s-a implicat într-o mişcare nazistă de tineret, sub influenţa bunicii sale germane, care era „un mare admirator al lui Hitler”. Ulterior, el chiar le-a scris angajaţilor săi o scrisoare cerând iertare pentru această perioadă din viaţa lui.

Însă într-o carte din 1988, magnatul a dezvăluit câteva elemente ale trecutului său, recunoscând că era un prieten apropiat al activistului fascist suedez Per Engdahl şi membru al noii sale mişcări suedeze între anii 1942 şi 1945.

Detaliile însă depăşesc ceea ce a recunoscut anterior Kamprad.

Cartea scrisă de autoarea Elisabeth Asbrink include detalii şi despre o invitaţie de nuntă pe care Kamprad a trimis-o lui Engdahl în 1950, spunându-i cât de mândru a fost faptul că cei doi au aparţinut aceluiaşi cerc. Ea spune că, într-un interviu din 2010, Kamprad i-a spus că: „Per Engdahl este un om grozav şi voi menţine legătura atâta timp cât trăiesc”.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al lui Kamprad a spus că el a admis multă vreme că flirtează cu fascismul, dar că „nu mai există gânduri simpatizante naziste în capul lui Ingvar”.

În cartea sa, Asbrink afirmă că Kamprad a recrutat în mod activ oameni în Uniunea Socialistă a Suediei (WSS). Ea spune că această activitate a determinat poliţia de securitate să întocmească un dosar în 1943, când Kamprad avea 17 ani – în acelaşi an în care a fondat Ikea.

Asbrink spunea că poliţia de securitate i-a interceptat postul şi a menţionat că „a avut un fel de poziţie funcţională” într-o organizaţie nazistă.

Serviciile de informaţii au refuzat să comenteze pentru BBC.