Castig pe SIF-uri in doua zile cat un an la banca

0
Castig pe SIF-uri in doua zile cat un an la banca

Pe de alta parte, in ultimele doua sedinte bursiere, indicele SIF-urilor s-a apreciat cu 13,3%, aducand investitorilor un randament mai mare decat dobanda la un depozit bancar pe 12 luni si anuland toate pierderile din luna august.

Potrivit datelor din piata, dobanda bancara la un depozit la termen pe 12 luni variaza intre 8% si 11,5%, sub cresterile inregistrate in ultimele doua sedinte de SIF-uri.

“Au fost doua zile cu cresteri spectaculoase. Daca reusim sa avem cateva zile cu volume precum cele de ieri, putem spune ca au venit strainii. Cred ca aceia care au acumulat in luna august asteptau o veste buna ca sa intre la cumparare mai puternic. Stirea privind cresterea economica a fost ceea ce i-a ajutat pe investitori sa duca SIF-urile mai sus”, a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Brokerii considera ca este putin probabil ca BVB sa mai inregistreze cresteri atat de mari in zilele care urmeaza. “Zilele trecute, se discuta la unison despre cat de bune sunt preturile actiunilor de pe piata, insa primul pas nu il facea nimeni. Stirile pozitive, legate de cresterea economica a Romaniei, au avut si ele un rol in atragerea investitorilor institutionali straini, insa nu cred ca o sa mai vedem asemenea cresteri in zilele urmatoare”, a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. 

Cel mai mare avans a fost obtinut, ieri, de titlurile SIF Oltenia, care au reusit sa inregistreze o crestere de 10,5%, pe un rulaj de aproximativ 1,4 mil. euro. Cele cinci societati de investitii financiare au avut in total o lichiditate de peste 20 milioane de lei (aproximativ 5,6 mil. euro), reprezentand circa 60% din valoarea totala a tranzactiilor realizate pe piata principala a BVB.

Bursa de Valori Bucuresti a revenit puternic ieri, impulsionata de cresterile de pe indicele BET-FI. Brokerii sunt de parere ca intrarea investitorilor straini in piata a fost determinanta de cresterile-record inregistrate. “Ieri, tonul ascendent a fost dat de catre investitorii straini. De acest lucru ne putem da seama usor, prin simplul fapt ca strainii, cand intra in piata, au forta sa miste o actiune. In general, investitorii straini actioneaza, pe cand romanii reactioneaza”, a declarat Mihai Chisu, broker IFB Finwest.

Cea mai mare lichiditate, de 5,4 mil. lei (1,5 mil. euro), a fost inregistrata de SIF Moldova (SIF2), dupa cresteri de 6,5%.

Pentru perioada urmatoare, brokerii asteapta reactia investitorilor care nu au acumulat pachete de actiuni atunci cand preturile erau foarte scazute, fiind destul de probabil ca acestia sa astepte corectii inainte de a cumpara din nou titluri. “In momentul de fata se naste un semn de intrebare care nu era in program: ce vor face investitorii care nu au acumulat treptat pana acum? Cel mai probabil, acestia vor astepta o corectie, fiind evident ca nimanui nu ii convine, de exemplu, sa cumpere titluri SIF cu aproape 13% mai scumpe decat cu doua sedinte in urma”, a adaugat Mihai Chisu. Cresterile de pe SIF-uri au animat ieri intreaga bursa, majoritatea companiilor inregistrand aprecieri importante. Actiunile BRD, cea mai mare banca romaneasca listata, au avansat cu 4,2%, in timp ce actiunile Transelectrica si Transgaz au avut aprecieri de pana la 2%.

Indicele BET-XT, care urmareste cele mai lichide companii de la bursa, inclusiv titlurile SIF, s-a apreciat ieri cu 3,5%, in timp ce BET-NG, indicele actiunilor din energie, s-a apreciat cu 1,06%, dupa ce Petrom (SNP) a inchis ziua in scadere, cu 0,7%, iar Rompetrol Rafinare (RRC) a inchis la nivelul din sedinta anterioara.

Actiunile Broker Cluj, singura companie de brokeraj listata la bursa, au castigat 7,45%, in timp ce actiunile Impact au avut un avans de aproape 7% fata de ziua anterioara. Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti a crescut de 2,55 ori in sedinta de ieri, la 35,86 milioane de lei (10,15 milioane de euro), dupa ce, in sedinta precedenta, rulajul se cifrase la 14,07 milioane de lei (patru milioane de euro). Printre titlurile care au scazut ieri se numara si cele ale retailerului Flamingo International, care s-a depreciat cu 1,11%.