Catastrofă demografică în România: Natalitatea a scăzut cu 20% față de anul trecut. 2021 a fost cel mai slab din istorie – Gabriela Firea

Natalitatea din acest an a scăzut cu 20% față de perioada similară din 2021, a anunțat miercuri ministrul Familiei, Gabriela Firea, într-o declarație la guvern. Or, anul 2021 a adus recordul negativ absolut al natalității în România, cu doar 179.854 de nașteri.

”Înregistrăm o înrăutățire a situației. Sunt cauze multiple pentru scăderea natalității. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii, doar 180 de mii, iar anul acesta cu 20% mai puțini raportat la anul trecut”, a spus Gabriela Firea în debutul ședinței de guvern.

În anul 2021 au fost înregistrați puțin sub 180 de mii de nou-născuți, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru indicatorul de natalitate din arhiva INS, adică din anul 1930 până în prezent.

Scaderea de anul tecut înseamnă, printre altele, echivalentul desființării a circa o mie de clase de școală sau grupe de grădiniță a câte 23 de copii, în comparație cu numărul nou-născuților din anul 2019, an pre-pandemie.

Natalitatea în ultimii 91 de ani, potrivit datelor din Anuarul Statistic al României, nu a înregistrat un declin mai mare și mai constant, pe o perioadă lungă, ca acum, și nici nașteri anuale mai puține ca acum, cu excepția anilor de război.

Gabriela Firea a declarat că una dintre cauzele scăderii natalității este infertilitatea, adăugând că unul din 5 cupluri este infertil.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri