Ce înseamnă preluarea responsabilității pentru deșeurile de ambalaje

Deșeurile rezultă, în mod inevitabil, în urma oricărei activități umane. Prin urmare, o instituție care generează deșeuri este direct răspunzătoare pentru întregul parcurs al deșeului, din momentul generării sale, până la casare și/sau revalorificare.

Gestionarea deșeurilor intră în obligația tuturor societăților, firmelor sau instituțiilor, indiferent de profilul lor, așadar conștientizarea obligativității acestei practici trebuie să pornească, în primul rând, din proprie inițiativă, însă există un cadru legislativ dedicat acestui domeniu care trasează coordonate clare cu privire la etapele procesului în cauză.

Există, cazuri speciale în care răspunderea gestiunii deșeurilor presupune un grad mai mare de complexitate, fapt ce necesită implicarea unor specialiști cu pregătire în domeniul mediului.

Atunci intervine protocolul de preluare a responsabilității cu privire la îndeplinirea obiectivelor operatorilor economici ce dețin marcă proprie și produc ambalaje și deșeuri de ambalaje. Aceștia vor apela la un OIREP (organizație de implementare a obligațiilor privind răspunderea extinsă a producătorilor), care îi va susține în itinerariul legislativ pentru a respecta îndatoririle față de mediu.

 

  1. CE ÎNSEAMNĂ TRANSFERUL DE RESPONSABILITATE?

Prin transferul de responsabilitate, un OIREP preia obligațiile producătorului față de autoritățile de mediu, îndeplinind țintele de reciclare ale acestuia, în conformitate cu normele impuse de legislația de mediu..

Protocolul se desfășoară pe mai multe etape, în funcție de dimensiunile operatorilor economici cu care intră în parteneriat, după cum urmează:

  • se încheie un contract de preluare a responsabilității între cele două părți;
  • se întocmesc rapoartele de evaluare a cantităților de deșeuri de ambalaje și a costurilor aferente sau a taxelor datorate de organismul care generează deșeuri, în cazul în care anumite cantități de deșeuri nu au fost reciclate;
  • se evaluează și se preiau riscurile extinse – OIREP-ul dobândește statutul de intermediar între partener și autoritățile de mediu;
  • trasabilitatea deșeurilor – proces prin care partenerul poate supraveghea în mod transparent întregul traseu al deșeului, din momentul în care acesta este preluat de OIREP.

  1. CE FACE UN OIREP?

Un OIREP va pune la dispoziție întregul protocol de organizare legislativă, de întocmire a dosarului, rapoartelor, evaluărilor necesare unui operator economic în vederea informării autorităților de mediu în ceea ce privește cantitățile de deșeuri care urmează a fi preluate și introduse în parcursul reciclării și valorificării lor.

În funcție de domeniul de activitate sau de dimensiunea companiei/instituției se impune și modul de acțiune: de la un nivel mai puțin complicat, la unul extrem de complex. Activitatea unui OIREP se încadrează întotdeauna în însărcinările unor specialiști cu pregătire în domeniul mediului.

  • În răspunderea unui OIREP intră supravegherea parcursului deșeurilor de ambalaje, de la faza de selectare, până la cea de gestionare ulterioară a lor, astfel încât consecințele negative asupra mediului înconjurător să se reducă la un nivel optim.
  • Prima etapă a procesului de gestionare a deșeurilor începe cu identificarea categoriilor de deșeuri ce rezultă în urma activității societății în cauză.
  • Urmează întocmirea evidențelor lunare, raportărilor anuale pe format de hârtie și raportare SIM, predarea deșeurilor către colectori autorizați pentru transport, depozitare, apoi tratarea și reciclarea deșeurilor.
  • Țelul este ca obiectivele de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje să fie atinse conform legii. Scopul este de a reduce efectele nefaste pe care activitatea unei societăți le cauzează mediului înconjurător.

 

Pe lângă reducerea efectului nociv al deșeurilor asupra sănătății și a mediului, se urmărește și valorificarea unor resurse prin reutilizarea părților recuperabile, în scopul de a dezvolta și susține o economie circulară.

  1. CINE APELEAZĂ LA TRANSFERUL DE RESPONSABILITATE?

Producătorii, importatorii și operatorii economici cu marcă proprie care pun pe piață ambalaje (ulterior transformate în deșeuri de ambalaje) vor avea, automat, obligația să raporteze cantitățile respective.

O altă obligație constă în faptul că un organism economic ce se încadrează în categoria sus-menționată trebuie să valorifice minimum 75 la sută din cantitatea de deșeu de ambalaj produs, conform directivelor Uniunii Europene, care a impus atingerea acestei ținte până în 2030.

Producătorul care pune pe piață ambalaje are îndatorirea să țină cont de câteva detalii esențiale, pentru a evita prejudiciile asupra mediului înconjurător.

Iată o parte dintre obligațiile ce revin acestuia:

  • trebuie să încurajeze moduri de producție, comercializare și utilizare multiplă a materialelor, pentru ca ele să poată fi valorificate și eliminate în mod corespunzător, conform normelor de protecție a mediului;
  • de asemenea, este obligat să accepte produsele returnate și deșeurile rezultate după utilizarea acestora;
  • operatorii economici care comercializează produse ambalate sunt responsabili pentru deșeurile provenite din ambalaje;
  • operatorii economici care crează pachete de produse și care comercializează ambalaje de desfacere și transport, în vederea revânzării, sunt direct răspunzători de valorificarea deșeurilor de ambalaje obținute;
  • încă o obligație a producătorului este de a pune la dispoziția publicului informații necesare în legătură cu caracterul reutilizabil și/sau reciclabil al produselor.

În cazul neconformării la aceste directive, se vor suporta penalități costisitoare.

Tot conform ordinelor UE, autoritățile de mediu locale au îndatorirea de a responsabiliza și coordona părțile implicate în procesul de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje.

Aici intervine rolul organizațiilor de transfer de responsabilitate în domeniul ambalajelor, așa cum este Eco Synergy. Prin intermediul specialiștilor de mediu, un OIREP va prelua răspunderea colectării deșeurilor de ambalaje preluate de la un operator economic și va coordona următorii pași, în vederea reciclării și valorificării acestora.

Întregul proces rezumat mai sus poate fi elaborat numai de persoane care dețin o instruire autorizată în domeniul mediului (responsabilii de mediu).

Activitatea de gestiune a deșeurilor este reglementată pe teritoriul României de OUG 92/2021 și de HG 856/2002.

 

Despre Eco Synergy

ECO SYNERGY este o organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, cu acoperire națională. Preluarea responsabilităților de mediu reprezintă pentru ECO SYNERGY nu doar conformarea cu legislația specifică, ci și un pas important în educarea societății și protejarea mediului și o componentă importantă în contextul modelului de economie circulară către care ne dorim să ne îndreptăm ca și societate. Pentru mai multe informații vizitați site-ul www.ecosynergy.ro

 

Sursă foto: pixabay.com

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed