AcasăActualitateCe salariu are un preot. Cât câștigă în fiecare lună

Ce salariu are un preot. Cât câștigă în fiecare lună

Preoții din România câștigă sume impresionante, ele fiind variate în funcție de donațiile din biserică, dar și în funcței de banii pe care credincioșii îi donează. Ce salariu are un preot și cât câștigă în fiecare lună?

Spre deosebire de alte țări, statul român alocă fonduri mari pentru perosnalul cultelor religioase, acest ”job” fiind foarte important pentru România.

De-a lungul timpului, subiectul salariilor lor în sine a fost unul controversat, pentru că majoritatea s-au distanțat de credință sau au o viziune mai simplistă asupra ei.

Ce salariu are un preot. Cât câștigă în fiecare lună

În ceea ce privește veniturile reale încasate în Biserici. Un preot la început de drum câștigă salariul net sub 2.000 de lei, cei cu vechime au peste 2.000 de lei.

Totodată, sumele adunate la diferite sărbători sau din donațiile din timpul slujbelor rămân să se împartă între aceștia.

Pe de altă parte, un episcop poate câștiga 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei. Până în anul 2022, un preot la început de drum (cu studii superioare) va putea avea salariul de 3.700 de lei brut, un preot de gradul II și cu studii superioare va putea primi 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va putea pirmi 3.650 de lei brut.

Amintim faptul că, anual, Ministerul de Finanțe alocă pentru slaarizarea personaluli de cult aproximativ 475.6 milioane de dolari, scrie playtech.ro.

Ultimele Articole