Cea mai mare pedeapsă într-un dosar DNA: 16 ani pentru înşelăciune cu terenuri

Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL „Henri Coandă”, acuzat de înşelăciune prin afaceri cu terenuri, a fost condamnat definitiv, joi, de instanţa supremă la 16 ani de închisoare cu executare, cea mai mare pedeapsă dispusă într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 Pedeapsa dispusă în cazul lui Radu Ion Fotino este cea mai mare dispusă de o instanţă într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

În 20 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 16 ani de închisoare cu executare pe Radu Ion Fotino, instanţa majorând cu un an pedeapsa dispusă în 31 iulie 2009 de Tribunalul Bucureşti.
 Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a majorat cu patru ani pedeapsa dispusă de Tribunal în cazul Luminiţei Râşnoveanu, de la şapte la 11 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Tribunalul Bucureşti a anulat certificatele de moştenitor nelegale întocmite pe numele lui Fotino. Totodată, instanţa a dispus ca Fotino, Dragomir şi Râşnoveanu să plătească, în solidar, Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) 74.311,66 lei drept despăgubiri materiale şi două milioane de lei cu titlu de despăgubiri morale, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat. Totodată, cei trei trebuie să plătească Agenţiei Domeniilor Statului suma de 95.383,17 de lei, iar părţii civile Asociaţia Deţinătorilor Lot Cartier Henri Coandă – 501.640 de euro (echivalent în lei la cursul oficial al BNR din momentul plăţii).
 Radu Ion Fotino a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în februarie 2007, fiind acuzat că, folosindu-se de certificate fictive de moştenitor, pe care le-a prezentat autorităţilor locale din judeţele Călăraşi, Ilfov şi Teleorman, a obţinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a peste 200 de hectare de teren.

Anchetatorii au stabilit că Radu Ion Fotino a dobândit în mod fraudulos calitatea de unic moştenitor al familiilor Bildirescu şi Lăzărescu prin falsificarea a două certificate de legatar universal (act care atestă calitatea de moştenitor asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile obţinut în baza unui testament) şi a unui certificat de moştenitor.

Astfel, folosindu-se de calitatea conferită de aceste certificate fictive, Fotino ar fi indus în eroare autorităţile din judeţele Ilfov, Călăraşi şi Teleorman, cărora le-a solicitat să i se reconstituie drepturile de proprietate asupra unor bunuri mobile şi terenuri agricole situate în oraşul Voluntari, precum şi în comunele Ulmeni, Salcia şi Troianul, potrivit DNA.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed