Cererea de specialiști în IT a explodat! În plină pandemie, salariile lor au crescut

Specialiștii în IT sunt la mare căutare în acest moment în România. Criza de personal din IT se resimte tot mai tare la noi în țară, pe măsură ce s-a liberalizat tot mai mult accesul candidaților români la alte piețe din regiune sau chiar de pe alte continente.

Munca remote permite acum unui angajat român să lucreze fără niciun fel de problemă la o companie de peste granițe, cu atât mai mult cu cât principalul avantaj al forței de muncă din România încă e reprezentat de costul redus al acesteia.

„În IT, în zona de tehnologie, era o criză de personal sau, să-i spunem, o cerere foarte mare de personal încă dinainte de pandemie. Ce se întâmplă acum este și mai dur.

Cererea de oameni și oameni bine pregătiți e foarte mare. Această liberalizare aduce încă o variabilă în această ecuație destul de complexă, nu o simplifică, asta e clar și sunt probleme foarte mari în a găsi oameni specializați și oameni foarte bine pregătiți. Cererea a explodat”, descrie situația Dorin Pena, director România &CIS Countries Cisco.

O simplă căutare printre locurile de muncă din Galați, un oraș ca oricare din țară, un oraș mare, dar care nu se compară nici pe departe cu Capitala, nu returnează însă oferte de muncă pentru specialiștii în IT. Se caută șoferi, muncitori în construcții, bucătari, barmani, personal care să lucreze în străinătate, inclusiv pe nave, însă nu și specialiști IT. Însă asta nu înseamnă că specialiștii IT din zonă nu au unde să lucreze – aceștia își pot găsi oricând de muncă în alte orașe sau chiar peste granițe, așa că își depășesc inclusiv condiția zonei, Galațiul neavând reputația unui oraș cu salarii foarte mari. Lucrul remote îi avantajează în această situație.

Presiunea s-a mutat de la angajat la angajator

Revenind la specialiștii în IT, flori rare pe piața muncii din România, în ciuda nenumăratelor cursuri pe care orice om le poate face, nici foarte lungi, nici foarte scumpe și cu bătaie lungă, același Dorin Pena explică faptul că această liberalizare nu a însemnat o găsire mai facilă a oamenilor. Din contră, chiar a adus o cerere extrem de mare a specialiștilor din IT ultraspecializați, care să fie dispuși să interacționeze și fizic cu clienții pentru anumite sarcini.

Dificultatea în identificarea acestei categorii de angajați atrage cu sine și o alocare mai mare de resurse pentru astfel de joburi care necesită și interacțiune fizică, a explicat el, conform wall-street.ro.

”Există în continuare o cerere și o nevoie de un anumit profil de angajați, oameni care să interacționeze fizic cu clienții și partenerii, oameni care trebuie să meargă la implementări de proiecte, să ofere consultanță. Oarecum e un profil de joburi care nu pot fi făcute doar remote. Deși da, e parte din job care poate fi făcută remote, există și o componentă fixă. Noi credem că acea componentă fixă va rămâne și asta va crea chiar mai mari dificultăți în recrutarea oamenilor (…)

O latură importantă a acestei presiuni e creșterea costurilor cu angajații care există, noi o vedem în piață. Există o competiție foarte mare pentru resurse”, a mai explicat directorul.

În ceea ce privește accelerarea digitalizării, Dorin Pena spune că România a făcut „un salt de cinci până la șapte pași în față, atât în procesele interne, cât și în interacțiunea cu clienții”. Iar pandemia nu a făcut decât să ajute.

Aproape toții angajatorii din acest sector au crescut salariile angajaților anul trecut

Tocmai pentru că cererea e mare, iar angajații din acest sector știu că sunt valoroși, altfel își cer și drepturile. Astfel, că au cerut sau nu, realitatea e că 89% dintre angajatorii din acest sector au crescut salariile angajaților anul trecut, în plină pandemie, arată Aleph News.

Și la fel de adevărat e și că firmele de IT din România au continuat să crească și în criză.

Un studiu al companiei de consultanţă în resurse umane AIMS România arată că  89% dintre angajatorii din acest sector au crescut salariile angajaților anul trecut, un an dificil pentru economie.

În urma răspunsurilor oferite de 104 companii participante a reieșit că creșterile salariale aplicate pentru 2020 au fost cu un procent mediu de 8,43%.

Ele au la bază intenția de a recompensa performanța individuală, pe baza unor obiective stabilite între angajat și angajator. De exemplu, salariul mediu brut lunar pentru un Software Developer a depășit 9.770 lei, în timp ce cel pentru un Senior Software Developer media este 14.510 lei.

Foarte mulți specialiști în IT care lucrau în afară s-au întors în țară și spun că salariile sunt similare aici, dar costul vieții e semnificativ mai redus, așa că rentează această mișcare.

Cum se explică aceste majorări de salarii pentru IT-iști, într-un an de criză

Majorările salariale consistente din zona IT sunt determinate atât de creșterea cifrei de afaceri a firmelor din domeniu, dar și de competiția puternică pentru angajați pe piața locală. Așa că mai mult de un sfert din firmele IT din România au planuri clare de creștere a numărului de angajați pentru 2021, cu o medie de 8%.

Știm deja că piața IT din România este un motor de creștere pentru economie. Alături de construcţii, sectorul de IT ține PIB-ul cu capul la suprafaţă de când a început criza, mai scrie sursa citată. În aceste condiţii, IT-ul, care acum face 7% din economia românească, ar putea ajunge la 10% din PIB.

Cum atrag firmele de IT atât de mulți angajați

Firmele de profil fac eforturi să-și motiveze și fidelizeze angajații pe o piață foarte dinamică. Asta, mai cu seamă că aceștia sunt tineri, majoritatea au sub 40 de ani.

Prin urmare, peste 96% din firmele de profil oferă beneficii medicale (asigurare medicală sau abonament plătit la o rețea de clinici private), 82% dintre companii oferă un număr suplimentar de zile de concediu peste minimul legal, 64% acoperă costurile cu abonamentele angajaților la săli de sport, 84% oferă bonusuri de performanță (care ajung la 10-12% din salariul anual), în timp ce aproape 40% oferă bonus de loialitate.

În plus, companiile de IT se orientează din ce în ce mai mult spre clădiri de birouri de clasă A, situate în zone atractive, care oferă condiții de muncă foarte bune.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed