Cine a fost, de fapt, Osho și ce s-a ales de mișcarea lui după ce a murit

0

Osho, pe numele său la naștere Chandra Mohan Jain (în hindi चन्द्र मोहन जैन), numit în anii 1960 Acharya Rajneesh, apoi Bhagwan Shree Rajneesh (भगवान श्री रजनीश,în anii 1970-1980), apoi Osho (ओशो) în ultimii ani ai vieții (11 decembrie 1931 – 19 ianuarie 1990) a fost un filozof, guru și învățător spiritual indian, fondator al curentului spiritual Neo-Sannyas, Rajnish sau Oshoism.

Osho s-a născut în Kuchawada, India, la 11 decembrie 1931. Tatăl său a fost negustor de haine și aparținea religiei jainiste. În 1946, Osho are experiența primului său satori.

De-a lungul anilor experiențele sale meditative au devenit din ce în ce mai profunde. La vârsta de 21 de ani atinge ceea ce el denumea iluminarea, „cea mai înaltă culme a conștiinței omenești”. În acel moment, spune Osho, biografia lui exterioară a luat sfârșit; de atunci el s-a văzut trăind o stare de totală unitate cu legile intime ale existenței. În plan exterior și-a continuat studiile la Universitatea din Sagar, unde a absolvit cu onoruri Prima Clasă de Filozofie. A fost Campionul unui concurs al dezbaterilor pe întreaga Indie, câștigând Medalia de Aur. Dupa terminarea facultății, este numit profesor de filozofie la Colegiul Sanskrit din Rajpur și apoi la Universitatea din Jabalpur.

Întreprinde călătorii în intreaga Indie, vorbind în fața unui larg auditoriu și polemizând cu liderii religioși în dezbateri publice. În 1966 Osho demisionează pentru a se dedica în întregime scopului de a iniția omul modern în arta meditației. Începe să conducă tabere de meditație; se adresează curent unor mulțimi de 20.000 – 50.000 de persoane în cadrul adunărilor ce aveau loc în aer liber. În 1974 este inaugurat ashramul de la Poona.

Influența lui spirituală este de nivel mondial. Grupurile de terapie existente în jurul lui Osho în acea vreme combinau tehnicile meditative din Orient cu psihoterapia occidentală. Cuvantul “Osho” provine din japoneza veche: “O” înseamnă “cu multă recunostință, iubire, gratitudine” dar și “echilibru, armonie”. “Sho” înseamnă “extinderea multidimensională a conștiinței” și “total binecuvantat de existență”. Osho a decedat la 19 ianuarie 1990; fără să fie resemnat sau fatalist, el a explicat discipolilor săi că: “Existența a hotărât că i-a venit timpul”. Pentru el devenise limpede că a rămâne în limitele trupului nu era lucrul cel mai important pentru dezvoltarea operei sale. Înainte de a muri, a mai spus: “Vă las visul meu.”

Oregon

Mai târziu, în 1981, Rajneesh s-a mutat în Statele Unite, iar urmașii săi au înființat o comunitate, mai târziu cunoscută sub numele de Rajneeshpuram, în statul Oregon. În decurs de un an, conducerea comunei s-a înrădăcinat într-un conflict cu locuitorii locali, în primul rând asupra utilizării terenurilor, care a fost marcată de ostilitatea ambelor părți. Rajneesh locuia într-o remorcă lângă o piscină acoperită și alte facilități. Nu a ținut prelegeri și a văzut doar majoritatea locuitorilor când, zilnic, trecea încet pe lângă ei în timp ce stăteau lângă drum. El a câștigat notorietate publică pentru numeroasele Rolls-Royces cumpărate pentru utilizarea sa, numărând în cele din urmă 93 de vehicule. Acest lucru l-a făcut cel mai mare singur proprietar al mașinilor din lume.

Influența Ma Anand Sheela

Ma Anand Sheela (născută Sheela Ambatal Patel, 28 decembrie 1949) a fost secretara personală a lui Rajneesh din 1981 până în 1985. La 10 iulie 1981, a achiziționat 64 de acri (260 km2) Big Muddy Ranch pentru a crea Rajneeshpuram, comuna Oregon. A fost managerul principal și purtătorul de cuvânt. Ea a purtat o pistolă Magnum .357 și a creat o forță de poliție Rajneeshpuram înarmată cu pistoale submachine Uzi și o mitralieră montată pe Jeep .30 calibru. A fost sub influența lui Sheela, Rajneesh a decis să călătorească în Statele Unite și să înceapă un ashram acolo.

În timp ce se afla la Rajneeshpuram, Rajneesh depindea de Sheela pentru a gestiona organizația. A fost văzută ca asistenta principală a lui Rajneesh și ca a doua comandă a organizației. De asemenea, a fost președinte al Fundației Rajneesh International. Cei doi s-au întâlnit în fiecare zi în privat pentru a trece peste probleme semnificative pentru grup.

Sheela a condus operațiunile a aproape toate subgrupurile aflate sub mișcarea lui Rajneesh, precum și a lui Rajneeshpuram. Rancho Rajneesh a fost administrat prin cercul interior al adepților gestionați de Sheela. A luat decizii pentru organizație în întâlniri cu adepți în propriul spațiu de locuit privat. În plus, Sheela va lua decizii pentru organizație singură sau după întâlnirea cu Rajneesh. Acei adepți ai lui Rajneesh care nu au respectat guvernările ei riscau să fie dați afară din Rajneeshpuram. Potrivit Bioterorismului și Biocrimelor, „Acest stil particular de luare a deciziilor a avut un impact semnificativ asupra mișcării grupului de a angaja agenți biologici”.

Comuna din Oregon s-a prăbușit în 1985, când Rajneesh a dezvăluit că conducerea comunei a comis o serie de crime grave, inclusiv un atac bioterorist din 1984 (contaminarea alimentelor) asupra cetățenilor din The Dalles, Oregon. El a fost arestat la scurt timp și acuzat de încălcări ale imigrației și a fost deportat din Statele Unite în conformitate cu o negociere pledată.

 

Mișcarea a continuat după moartea lui Rajneesh

Mișcarea a continuat după moartea lui Rajneesh. Fundația Internațională Osho (OIF), succesorul Fundației Internaționale Neo-Sannyas, își propune acum opiniile, operând încă o dată din ashramul Pune din India. Organizația a administrat o rețea globală de calculatoare pre-web numită “OSHONET”. Mișcarea a început să comunice pe internet. Liderii actuali minimizează controversele timpurii din Oregon, într-un efort de a atrage un public mai larg.

După moartea lui Rajneesh, au apărut diferite dezacorduri cu privire la dorințele și moștenirea sa. Acest lucru a dus la formarea unui număr de colective rivale. Unul dintre dezacordurile centrale legate de controlul dreptului de autor al OIF asupra operelor sale. Un grup, Osho Friends International, a petrecut 10 ani provocând utilizarea de către OIF a titlului OSHO ca marcă comercială exclusivă.

În 2003, sociolog Stephen Hunt, a scris în Religii alternative că „mișcarea a scăzut din 1985 și unii ar susține că este acum, din toate punctele de vedere, defunctă”.

În Statele Unite, la 13 ianuarie 2009, drepturile exclusive pe care OIF le deținea asupra mărcii s-au pierdut în cele din urmă. OIF a depus un Notificare de apel la 12 martie, dar în cele din urmă a depus cererea de retragere la Curtea de Apel la 19 iunie, anulând astfel mărcile comerciale ale Osho din SUA. La 16 martie 2018, Netflix a lansat un documentar în șase părți intitulat Wild Wild Country în ceea ce privește mișcarea Rajneesh.