Ciolacu, la Bruxelles: ”Îmi asum pachetul legislativ pe trei paliere”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la finalul vizitei la Bruxelles, că a anunţat foarte clar că nu este de acord ca prim-ministru al României, să creştem cota de TVA peste 19%, va duce evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică.

”Despre pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României, va avea cele trei paliere, ca cuprinde reforma administrativă, cu componente atât centrale cât şi locale, va cuprinde combaterea evaziunii fiscale, care în România cuprinde este estimată la 10% din PIB, în acest moment, şi de asemenea ajustările fiscale”, a spus premierul despre discuţiile cu liderii europeni. 

Ciolacu a precizat că comisiile tehnice au rămas să discute anumite aspecte, ele vor continua la nivel tehnic şi săptămâna viitoare.

”Am stabilit principiile, am anunţat foarte clar că eu nu sunt de acord ca prim-ministru al României, să creştem cota de TVA peste 19%, un lucru care va duce evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică. Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflaţie de 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult. Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a spus premierul. 

”Este evident că în urma efortului României de a susţine Republica Moldova şi ucraina şi ca şi ţară cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, aflată într-un conflict armat cu Rusia, că avem influenţe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o ţară cu un risc mai ridicat, faţă de Austria, de exemplu. Comisia a înţeles tot acest context. Sunt ferm convins că România este într-un acord de deficit excesiv după ce o guvernare şi un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit de 9,2% şi suntem singurul stat european care suntem sub acord cu Comisia Europeană. Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul în România”, a spus premierul Ciolacu.

El a precizat că, ulterior, ”Comisia, şi în urma reformelor pe care le implementăm în ţară, va propune Consiliului această nouă renegociere”.

”Acesta este calendarul. Am găsit o flexibilitate şi o înţelegere a contextului întreg. Nu vorbim doar de cifre. De aici, se mută lucrurile în zona tehnică, pentru a găsi soluţiile cele mai bune”, a mai spus şeful Executivului, el precizând că, în mod categoric, o decizie va fi luată până la finalul anului.

”România este reprezentată la Consiliu de către preşedintele României, de aceea am avut şi o discuţie telefonică cu preşedintele României, lucru care mi se pare normal”, a mai afirmat Marcel Ciolacu. Premierul a fost întrebat ce procent ar putea accepta Comisia privind deficitul, el arătând că ”este o regulă de bază, anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%, iar România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 şi nu poate veni cu deficit micşorat mai puţin de 0,5%”.

”Ne menţinem ceea ce ne-am asumat cu toţii, politic, ca bugetul de apărare să rămână anul acesta 2,5%”, a mai declarat el. Marcel Ciolacu a mai spus că, din estimările făcute de România, ajutorul pentru Ucraina şi Republica Moldova depăşeşte 3,5%, iar după estimările Comisiei, se încadrează la 1,5%, neintroducând asumarea României pentru creşterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed