Fotbalul continental, prea mult pentru Superligă. Cota FCSB a scăzut cu 4 milioane de euro

Și asta doar într-o vară. Divizia a treia a Europei s-a dovedit a fi mult prea dificilă pentru fotbalul mioritic. Fără nicio echipă în grupele Conference League, echipele din România vor fi nevoite să se reinventeze, indiferent de strategia de business derulată până acum. Fie că aceasta implică a cumpara ieftin și a vinde scump, fie că urmărește notorietate și ținte electorale pe termen lung, sau pur și simplu vizează performanța obținută cu investiții minime. Se poate și mai jos de atât, desigur, întrucât realitatea are mereu resurse în fața imaginației.

Valoarea de piață a lotului FCSB atinge în prezent 28 de milioane de euro, cu aproximativ patru milioane mai puțin decât înaintea dublei întâlniri cu danezii de la Nordsjaelland. Însă nu aceasta este cea mai mare pierdere. FCSB a investit cel mai mult în propria academie, dar acest proiect a produs doar un singur copil teribil, înainte de tăierea investițiilor. Aceasta pare a fi cea mai mare problemă, dincolo de cea de fond. Pentru că absența combativității și a clarviziunii privind exprimarea în teren sunt deja locuri comune.

Tânărul de 19 ani, Alexandru Pantea, fundașul celor de la FCSB, este cea mai bună dovadă că propria academie a unui club este soluția optimă. Este unicul mod în care o echipă, indiferent de meridian, se poate ajuta singură. Monitorizarea digitală a jucătorilor și mai ales a perspectivei lor, nu mai este demult o himeră. Chiar dacă nu poate oferi echipa ideală, are resurse clare pentru a contura soluții privind selecția și evoluția celor mai talentați jucători.

Cluburile europene au făcut un salt uriaș, iar distanța față de echipele autohtone vorbește de la sine. Este foarte greu de crezut că progresul lor este străin de noile tehnologii. Companiile specializate în sports data analytics există în România, iar prezența lor este confirmată de parteneriate cu formații cunoscute. Dinamo, Rapid și Universitatea Cluj sunt doar câteva dintre ele.

În plus, va fi o dovadă că optimizarea înseamnă de multe ori a adauga și nu a elimina resurse. Mai ales atât timp cât existența unei academii reprezintă un obiectiv diferit față de bifarea baremului de licențiere. Desigur, în ansamblul acestei strategii și echipele satelit au rolul lor foarte bine definit, în cazul dezvoltării pe termen mediu și lung; iar extinderea ariei de recrutare, profesionalismul selecției și nivelul pregătirii sunt de asemenea, instrumente critice.

Însă o singură calitate nu o va putea oferi nici cea mai avansată platformă de analiză digitală specializată în sport. Combativitatea, o trăsătură îngemănată sportului. Mai bine decât noi o știu vecinii sârbi. Steaua Roșie Belgrad, a doua câștigătoare a Cupei Campionilor, din Estul Europei, este în grupele Champions League. Cu un lot de 66 de milioane de euro, va înfrunta colosul Manchester City, evaluat la 1,24 de miliarde. Dar sârbii știu bine că asta nu contează.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed