CNCD s-a pronunţat în legătură cu sesizarea lui Ungureanu: Declaraţiile premierului, în limitele libertăţii de exprimare

0
CNCD s-a pronunţat în legătură cu sesizarea lui Ungureanu: Declaraţiile premierului, în limitele libertăţii de exprimare

“1. Faptele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale art. 2, alin. 1, coroborat cu art.15, din OG 137/2000, republicată, declaraţiile se încadrează în limitele libertăţii de exprimare prevăzute de art.2, alin.8, din acelaşi act normativ. 2. Aâvnd în vedere rolul constituţional al prim-ministrului şi rolul acestuia în cadrul democraţiei constituţionale, recomandăm ca pe viitor, reclamatul să adopte formulări cât mai adecvate de exprimare astfel încât prin declaraţiile sale publice să contribuie la creşterea şi promovarea diversităţii”, se arată în decizia Colegiului Director al CNCD, redactată joi.

 

Decizia poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ.

 

Preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a reclamat la CNCD pe Victor Ponta pentru declaraţii discriminatorii pe tema comunităţii roma.

 

Ungureanu a fost prezent, la începutul lunii aprilie, la audieri în CNCD, declarând apoi: “Am fost la audieri în CNCD privind cazul semnalat prin petiţia noastră referitor la declaraţiile publice ale premierului Victor Ponta făcute în emisiunea Hardtalk prezentată pe 19 martie de BBC. Domnul Ponta are declaraţii pe care le considerăm discriminatorii la adresa comunităţii roma. Domnul Ponta consideră că în contextul migraţiei interne către Marea Britanie sau Germania comunitatea romă face şi «turism pentru beneficii sociale» în comparaţie cu «românii obişnuiţi, care nu fac aceasta pentru beneficii sociale ci în termenii emigraţiei normale»”.